x

Evo zašto nikada ne biste smjeli jesti krastavce i paradajz u ISTOJ salati!

Jedini kriterij koji ljudi imaju kada su u pitanju miješane salate su ukusni sastojci, ali bez obzira na ukus postoje i druge stvari koje se moraju uzeti u obzir.

Kombinovanje krastavaca i paradajza nije nimalo poželjno jer imaju različito vrijeme probave. Kombinujući takve sastojke može doći do fermentacije hrane u želucu i tako se može otrovati cijelo tijelo. 

 

Time sebi usporavate probavu te nećete moći uživati u jelu kako treba, a osim toga procesom fermentacije mogući su plinovi, oticanje i bolovi u želucu a također i crijevni problemi. Ovdje ćemo vam navesti i još nekoliko drugih kombinacija hrane koje ne biste trebali uopšte da miješate:

 

Voće nakon obroka

 

Voću je potrebno dosta vremena da se probavi u organizmu pa se ne bi smjelo dugo zadržavati u želucu. Ako jedete voće odmah nakon obroka to može dovesti do refluksa kiseline i drugih probavnih problema, piše “Narodna medicina“…

 

Tjestenina i sir

 

Veoma popularno jelo ali bi ga trebali izbjegavati u svakom slučaju. Tjestenina je bogata škrobom koji ima drugačije vrijeme digestije od proteina u siru, pa će kašnjenje dovesti do fermentacije i probavnih problema. Ovo isto vrijedi i za tjesteninu i meso.

 

Povrće i sir

 

Ovo je je još jedna kombinacija koju treba izbjegavati, jer može samo dovesti do nadutosti.

 

Dinja i lubenica

 

Nikada ne biste trebali da ih jedete zajedno jer su ovi plodovi namjenjeni da se jedu sami, a ne u kombinaciji sa bilo kojim drugim voćem.

 

Mlijeko i banane

 

Mnogi ljudi vole kombinaciju ovih sastojaka, ali ona znatno usporava vašu probavu!

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.