x

Evropa u panici: Radioaktivni jod curi iz ruske podmornice?

Već sedmicama su u zraku nad Evropom povećane razine radioaktivnog joda-131. Jod-131 se smatra jednim od najkancerogenijih elemenata koji nastaje u radioaktivnom otpadu. Uzrok je još nepoznat, piše Bild.

Prema izvješćima medija u januaru je razina joda-131 iznenada porasla. Razina je joda 131 je porasla na sjeveru Norveške, a kasnije u Finskoj, Poljskoj, Češkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj. Stručnjaci pretpostavljaju da se moralo nešto dogoditi početkom godine. 

 

Vlasti u Norveškoj i Francuskoj gdje su izmjerene najviše razine joda-131, tvrde da nema opasnosti za zdravlje ljudi. Tvrde da su količine koje su otišle u atmosferu male. 17. februara krenule su špekulacije o tome što se moglo dogoditi.

 

Britanski mediji su pisali kako je moguće da su Rusi na otočju Novaja Zemlja u  Arktičkom oceanu testirali nuklearno oružje. No evropski geolozi tvrde da nije zabilježena nikakva seizmička aktivnost koja bi ukazivala na eventualan nuklearni pokus. Vjerojatnije je da je došlo do nuklearne nesreće odnosno da je radioaktivna ruska olupina više zračila nego je to uobičajeno.

 

U  Arktičkom oceanu i Barentsovom moru nalazi se više olupina s nuklearnim pogonom. U vrijeme kada su izmjerene više razine joda-131 more ispred norveške obale je bilo uzburkano zbog nevremena. 

(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.