x

Ferrari osvaja sve što se osvojtiti može!

Njegovi motori jedni su od najcjenjenijih u svijetu, a kroz pogone ih je prošlo gotovo stotinu. Počevši samo od onih s dva, pa sve do onih monstruoznih s dvanaest cilindara. Da, to je Ferrari.

Već drugu godinu za redom ovaj talijanski proizvođač okitio se lovorom najboljeg konstruktora motora. Pobjednički 3.9 litreni V8 hvale svi od reda počevši od vozača pa do inženjera. Kako prenosi Motor1, osnivač ovog prestižnog natjecanja Tony Robinson, u intervjuu nakon natjecanja, ovaj monstruozni V8 opisuje kao rapsodiju zvuka, snage i voznih osobina. Nadalje, dotični tvrdi da će ovaj agregat iz Ferrarija u budućnosti postati klasikom, ako to već nije i sada. Inače, od osnutka ovog prestižnog natjecanja 1999. godine, Ferrari je čak tri puta odnio pobjedu što ga svrstava u sam vrh najtrofejnijih konstruktora.

 

Pobjednički motor ugrađuje se u 488 GTB, California T i GTC4 Lusso, a njegove performanse su zaista zadivljujuće. Primjerice, motor u modelu 488 GTB razvija respektabilnih 660 konjskih snaga što omogućuje sprint do stotke za 3.0 sekundi i maksimalnu brzinu od 325 km/h.

 

Međutim, kako bi priča bila još zanimljivija, spomenuti motor nije osvojio nagradu samo u jednoj kategoriji već i u kategoriji 3.0 litrenih, odnosno 4.0 litrenih agregata kao i u „performance“ kategoriji. Ferrari je svoju dominaciju potvrdio i 6.3 litrenim V12 agregatom koji je također odnio pobjedu u svojem segmentu.

 

Što se pak tiče ostatka natjecatelja, Honda je odnijela nagradu za najbolji novi motor svojim 3.5 litrenim V6 hibridom, Tesla je odnio nagradu za „najzeleniji“ motor dok je PSA grupacija pobijedila u segmentu od 1.0 do 1.4 litrenih motora.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.