x

Festival nacionalnih manjina u Prnjavoru! (GALERIJA)

Festival nacionalnih manjina ``Mala Evropa``, koji se održava u Prnjavoru, počeo je prijemom učesnika ove manifestacije i brojnih gostiju kod načelnika opštine Siniše Gatarića.  Gatarić je rekao da je ova manifestacija prilika da se vidi samo dio specifičnosti nacionalnih manjina, dok se nacionalno bogatstvo koje vijekovima baštine i čuvaju može spoznati samo kroz suživot. 

``Festival doprinosi afirmaciji opštine Prnjavor i istovremeno potvrđuje epitet koji je ova lokalna zajednica dobila, a to je da je `Evropa u malom``, rekao je Gatarić. 

 

On je izrazio uvjerenje da će gosti kada budu odlazili iz Prnjavora sa sobom ponijeti pozitivne uspomene, znajući da će ovdje uvijek imati prijatelje. 

 

Predstavnik slovenačke Ambasade u BiH Branko Zupanc kaže da je zadovoljan činjenicom da Prnjavor toliko brine za svoje nacionalne manjine i da je to konkretan primjer kako treba da izgleda suživot više nacija. 

 

``Identična situacija ja i na nivou Republike Srpske. Slovenci imaju u Srpskoj svoja tri velika udruženja i mi iz matične države podržavamo ih na svaki način. Imamo posebno ministarstvo za Slovence u svijetu posredstvom kojeg pružamo finansijsku pomoć``, naglasio je Zupanc. 

 

Odbornik u parlamentu češkog grada Boskovice Jan Vlah kaže da se u Prnjavoru i Maćinom Brdu, gdje živi najviše predstavnika češke zajednice, osjeća kao kod kuće, te da je zadovoljan položajem Čeha u ovoj opštini. 

 

Gosti iz država iz kojih potiču nacionalne manjine opštine Prnjavor posjetili su tokom dana Maćino Brdo i Štivor, kulturni spomenik - crkvu brvnaru u Palačkovcima i Etno selo ``Ukrinski raj``. 

 

Oni su posjetili i ukrajinsku crkvu u Prnjavoru gdje su prisustvovali večernjoj liturgiji i molebanu, kao i muzej pri ovoj crkvi koji je u izgradnji. 

 

Festival je nastavljen defileom učesnika u narodnim nošnjama kroz centar grada, prezentacijom tradicionalnih nacionalnih jela i kulturno-zabavnim programom. 

 

Organizatori Festivala nacionalnih manjina ``Mala Evropa`` su opštinski Savez nacionalnih manjina i Turistička organizacija, a pokrovitelj načelnik opštine Prnjavor. 

(Srna/Prnjavorlive)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.