x

Fiat modeli će divljati u Ženevi!

Fiat modeli ove godine nemilice zasipaju Ženevu. Bilo da je riječ o laganijoj preinaci ili nekoj obljetničkoj specijalnoj seriji.

Kad smo već kod Fiata, budimo nastrani pa započnimo s Abarthom. Abarth u Ženevi premijerno pokazuje i zadnje izdanje modela iz Serije 595 koje će biti okićeno riječi Pista. Pista ili staza, ako prevedemo s talijanskog, će biti automobilčić koji će se nuditi i u cabrio verziji. Ispod svog prednjeg poklopca skrivat će poznati 1,4-litarski turbo benzinac (T-Jet) koji će ovdje ponuditi 160 KS i 230 Nm maksimalnog okretajnog momenta. Zadržimo se još malo na brojkama pa recimo kako Abarth 595 Pista do 100 km/h treba 7,3 sekundi, dok je maksimalna brzina 216 km/h.

 

Tradicionalno nastrojeni fanovi će zasigurno biti radosni zbog činjenice da će ovaj Abarth model, pored opcionalnog sekvencijalnog, ponuditi i dobri stari ručni mjenjač. Stižu i Koni komponente zadnjeg ovjesa, zatim otvoreniji ispušni sustav te “track-day” telemetrija koja je sastavni dio Uconnect multimedijalnog sustava kojim se upravlja preko monitora od 7 inča.

 

Ženeva će ugostiti i novu ograničenu seriju – 124 Spider Europa uz sjećanje na pojavu istoimene i originalne verzije ovog modela. Prvi Spider Europa je također bio prikazan u Ženevi, samo prije 36 godina uz Pininfarinin dizajn. Izloženi primjerak crvenit će se Passione Red bojom i imat će set specijalnih alu felgi od 17 inča. Razvio ih je Mopar, u čast originalne verzije.

 

Srebrno zaogrnuti retrovizori sigurno dodaju stilski pečat, vjerojatno kao i crna kožna sjedišta. S tehničke strane gledano, vozilo je opremljeno četverocilindarskim 1.4-litarskim turbo motorom s MultiAir tehnologijom koji daje 140 ks i 240 Nm. Automobil do stotke stiže za 7,5 sekundi, a maksimalna mu je brzina 215 km/h. Tu je i ručni mjenjač s 6 brzina.

 

Predstavlja se i Fiat 500X S-Design kao nova specijalna serija kombinirajući gradski izgled i terenska svojstva. Vozilom dominira mat zelena nijansa Verde Alpi boje. Vozilo posjeduje i mat detalje na poliranom čeliku, na primjer bočne lajsne, ručice na vratima i prtljažniku, zatim prednji spojler, okvir zadnjih svjetala te retrovizore. Ne zaboravimo ni tamna zadnja stakla te alu felge od 18 inča.

 

Izvana gledano, sa svim nabrojanim model djeluje prilično upečatljivo. Usput, opremljen je 1.4 MultiAir motorom koji omogućava 140 KS. No S-Designu tu nije kraj.

 

Postoji i S-Design Tipo s 5 vrata u sivoj Metropolitano Grey izvedbi razvijenoj za ovu verziju. Ovaj automobil je isto prilično prepoznatljiv, a zahvaljujući širokoj rešetki hladnjaka s Piano Black detaljima koja obgrljava prednji dio. Bi-ksenonska svijetla se prvi put nalaze u liniji Tipo te za 30 % poboljšavaju performanse u odnosu na standardnu verziju.

 

1.4 T-jet motor razvija 120 KS i ima maksimalni okretajni moment od 215 Nm. S-Design koji je dostupan i u Cinema Black, Amore Red i Gelato White bojama predstavlja dodatak liniji modela Tipo te će se uskoro naći ponudi i karavanska izvedba.

 

Fiat Fullback, koji je svoju imao premijeru još u Dubaiju, će se također prikazati osvježen pod oznakom Cross, a dostupan je u verziji s duplom kabinom. Fiat kaže kako je dizajnom eksterijera i stilskih detalja na njemu želio istaknuti lifestyle efekt koji poručuje da je dobar za posao i zabavu podjednako. Fullback Cross ima 2.4 litarski turbo dizel sa 180 ks i 430 Nm. Maksimalna brzina mu je 179 km/h. Cross je također izveden s raznovrsnim paketom dodatne opreme koja se danas podrazumijeva. Interijer krase kožom presvučena sjedišta, upravljač i ručica mjenjača, a vanjština se ističe u svojoj Colosseum Grey boji.

 

Ovo prilično aktivno fiatovsko izlaganje u Ženevi se ne može drukčije ni završiti, nego spominjanjem jedne legendice. Bliži se šezdeseti rođendan najsimpatičnijeg modela brenda Fiat. Za tu svečanu priliku u Ženevi je predstavljanje modela 500 specijalne serije. Ovaj slavljenički model Fiat 500 Sessantesimo, dostupan samo u cabrio obliku, ima novu dvobojnu kombinaciju karoserije imena Dolcevita. Troslojna bijela boja i pastelna boja slonovače kao što se vidi na slici. Stil ove specijalne serije i ta pastelna nastrojenost ga čine još pitomijim.

 

Ova ograničena serija će obuhvatiti 560 jedinica. Interijer također nosi detalje retro prizvuka, međutim, odavanje počasti minulim vremenima neće biti posrijedi kad je riječ o tehnologiji. Ipak se nudi ono najbolje dostupno od sadašnjih tehnoloških sadržaja, ali i udobnosti. Ovaj nasljednik legendarnog automobila dolazi s 2 benzinska motora 1.2 s 69 KS te 0.9 TwinAir s 85 KS, kao i s 1.3 Multijet II dizelom od 94 KS.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.