x

Fikret Hodžić o kolegi, knjizi, filmu...i malinama: Ammar vara, ja ne!

Jedva čeka emisiju u Srebrenici...ali se i nada da će to biti na ljeto kada grad malo zaživi jer u ovom periodu gotovo da tamo nema nikoga

Iako je radio na Hayatu, u voditeljski posao Fikreta Hodžića je „gurnula“ Anđelina Đoli, kada je sa kolegom krenuo u potragu za njom. Tada su čelnici ove kuće vidjeli njegov dar, a on je svojim šarmom, spontanošću ali i izrazitom duhovitošću za kratko vrijeme osvojio publiku i postao jedan od najomiljenijih voditelja. Ponekad bi i njemu samom bilo nezgodno jer bi se veća gužva na snimanju emisija „Zvijezda možeš biti Ti“, stvorila oko njega, te bi on više davao autograma i slikao nego što su to činili mladi pjevači. A on je samo radio svoj posao.

 

Na samom početku svoje karijere najave je dijelio sa Ammarom Švrakićem. Iako su mnogi pokušavali da ih zavade i od njih naprave rivale, nisu uspjevali...sve do sada, kada su u Hayat produkciji odlučili da ih da ih u pravom smislu naprave rivalima kroz emisiju „Kako se zove“.

 

- Moram priznati da mi je ponekad smetalo kada su drugi pokušavali napraviti neki rivalitet između nas dvojice. Mislim da smo se mi uvijek odlično slagali i nadopunjavali jedan drugog. Koliko god Ammar govorio da sam ja stariji kolega i da uči od mene, smatram da koliko god ja trebam njemu, i on treba meni. Mi smo razliite osobe ali za posao to je ponekad i dobro. Ammar je inspirativan za neke moje fazone. No, ako je nekome zanimljivo da mi budemo na „suprotnim“ stranama, složili smo se i evo igramo se.

 

S obzirom na to da je Fikret ubjedljivi pobjednik do sada, pitali smo ga smatra li da je bolji od Ammara.

 

- Trenutni rezultat nije mjerilo ko je bolji...ipak ću reći da je mene nekako više sreća služila i samo je to faktor pomoću kojeg sam lakše dolazio do cilja. Ovdje ulogu ne igra ni iskustvo, ni godine jer zaista nijedan od nas nema nikakvih informacija kada izlazimo na teren, ne zna šta nas čeka, gdje se nalazi osoba koja krije igru odnosno, ima zagonetnu riječ... – kazao nam je Fikret, koji kaže da on nikada Ammara nije ni pokušao prevariti.

 

- Nisam ga varao, ali on mene jeste. Koristio se nekim nedozvoljenim stvarima. Recimo, u Konjicu me nazvao i rekao da je pronašao čovjeka sa lozinkom da bih ja usporio i odustao, a on dobio na vremenu. Isto tako često priznaje polovične odgovore i pomaže kako bi nastavili igru. Tako da on vara, ja ne! – sa zadovoljnim smješkom „tužaka“ kolegu.

 

Fikret nam je kazao da kroz ovu emisiju vide koliko ljudi cijene Hayat jer su svugdje lijepo dočekani i ugošćeni. No, ipak, izdvaja Maglaj kao grad gdje su ih baš dočekali kao velike zvijezde i gdje su im bili otežani uslovi za rad...ali samo zbog toga što su imali mnogo obožavatelja i što su svi htjeli da se slikaju s njima. I to im je bilo jako zabavno...i kazalo da rade pravu stvar. A kada bi morao da izdvoji do sada najzanimljiviju emisiju onda je to ona iz Travnika jer su u istom trenutku saznali gdje je ta osoba, i u istom trenutku krenuli prema njoj, trčali... i gdje je brzina bila presudna.

 

A Srebrenica... Fikret jedva čeka da zaigraju i u njegovom rodnom gradu. To nikada nije izgovorio urednicima, ali vjeruje da će, u nekim toplijim danima, jer u zimskom periodu Srebrenica je gotovo prazna, pa kvalitet emisije ne bi bio kvalitetan, usrećiti nekog od njegovih sugrađana. 

 

Ne bih mogao igrati svog oca na filmu

Pored rada na malim ekranima, Fikret je u djelo pretočio svoju životnu priču, a njegova knjiga „I ja sam iz Srebrenice“ u 2013/2014. bila je jedna od najčitanijih. Stoga su se svi očekivali nastavak, no kako nam on reče, priča o knjizi se nastavlja ali ne i knjiga. Naime, njegova želja je ovo pretvoriti u film, a sa Harisom Pašovićem već je završio jedan dio priče, gdje je on već uradio scenarij. Sada nedostaje onoj bitan faktor – novac, i da se to realizuje.

 

Na pitanje koje glumačko ime bi volio da vidi na filmu kao svog rahmetli oca, kaže da o tome neće ni da razmišlja. Te stvari je pustio Pašoviću, i čak mu rekao da mu i ne govori do početka snimanja. A, kako kroz voditeljski posao pokazuje i glumačko umijeće pomislili smo da bi možda mogao i on zaigrati u tom filmu i tako dati „jači pečat“.

 

- Ne. Za to nikako ne bih imao snage. To je zalogaj koji ne bih mogao „progutati“. Naročito igrati svog oca...Nikako – kazao nam je Fikret koji iskreno kaže da bi se volio okušati kao glumac, i da je o tome još kao dječak sanjao kroz neke svoje dramske sekcije. 

 

No, do filma još ima dosta da se radi na knjizi. A to su promocije, i upravo se sprema za Ameriku gdje će ostati cijeli mjesec, a onda i prevodi knjige. Već je prevedena na turski, a u planu je i knjiga sa engleskim prevodom.

 

 Bavit ću se malinama

Malo je onih koji znaju da je ovaj voditelj odlučio u svojoj rodnoj Srebrenici otvoriti vlastiti biznis. Naime, u posljednje vrijeme Fikret se dao u poljoprivredu, i na svom imanju zasadio maline. To je nešto čime će se baviti, definitivno, u budućnosti.

 

One su mu poriv da dođe do novca i ukoliko se ne nađu sredstva za snimanje filma da ga sam finansira za nekoliko godina. Jer, kako nam na kraju reće, za svog života želi snimiti film o Srebrenici, i traženju nestalih... a on kosti svog oca još uvijek traži.

 

Izvor: expressmag.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.