Filmsko stvaralaštvo Centralne i Istočne Evrope i Austrije: U susret izazovima budućnosti

24.03.2017 16:00
filmsko-stvaralastvo-centralne-i-istocne-evrope-i-austrije-u-susret-izazovima-buducnosti-1

Kad: Od 23. do 24.03.2017.

Gdje: Raiffeisen Hall, Stadtpark 9, 1010, Beč, Austrija

 

Zapamtite datum! Predstojeće 5. izdanje filmskog festivala LET`S CEE u Beču biti će domaćin Dana filmske industrije od 23. do 24. marta na temu ``Filmsko stvaralaštvo Centralne i Istočne Evrope i Austrije: U susret izazovima budućnosti``. Novi dvodnevni događaj koji se održava na engleskom jeziku impresionirati će učesnike  vrhunskim govornicima i agendom praktičnih i relevantnih tema. Učešće je besplatno.

U okviru ovogodišnjeg 5. izdanja LET`S CEE Film Festivala, u saradnji sa Film New Europe, vodeće platforme za umrežavanje unutar filmske industrije u CEE regiji, dvodnevni Dani Industrije će se održati od 23. do 24. marta, koji podrazumijevaju prezentacije visoke klase, fascinantne studije slučaja sa vrhunskim govornicima, fokusirajući se na područje oko sredstava finansiranje filma i koprodukcijama, ali pokriva i pitanja koja su vezana za distribuciju filma, filmsku produkciju, inovacije i trendove.

 

Organizatori imaju za cilj ponuditi učesnicima raznoliku agendu praktičnih, relevantnih tema, te im omogućiti uvid i priliku, ne samo  u to kako da njihovi projekti budu finansirani u nekoliko zemalja i na nivou EU, već pružaju i pregled onoga šta nudi filmska industrija u Austriji i na području CEE regije. Učesnici će, na primjer, slušati predavanja o tome kako mogu poboljšati šanse da njihov igrani film ili dokumentarac bude na ekranima velikih kino lanaca ili na A-festivalu, što veliki filmski studiji danas mogu učiniti za njih, kako će virtualna realnost promijeniti poslovanje u bliskoj budućnosti, kako proizvesti visokokvalitetni dokumentarac u rangu sa Hollywoodom, kako izgleda savršen međunarodni koprodukcijski ugovor i još mnogo toga. U dvije vrhunske tribine austrijski i međunarodni stručnjaci će govoriti o budućnosti evropskih filmskih festivala i analizirati perspektivu koprodukcija između zapadnih i zemalja CEE regije. Završni događaj Dana industrije je Pitching Session (izborni konkurs), kojem je domaćin Elliot Grove, osnivač i direktor Raindance FF i British Independent Film Awards. Tu će mladi filmski stvaraoci imati priliku da predstave svoj rad pred iskusnim filmskim profesionalcima.

 

Vrhunac LET`S CEE Dana Industrije: Harald E. Trettenbrein, šef Odjela u Evropskoj komisiji EACEA, će održati uvodno izlaganje na temu ``Kreativni Europeski mediji i kako mogu dati podršku evropskim filmskim stvaraocima u svijetu brzih promjena``.

 

Među predavačima i panelistima na događaju umrežavanja su i Christof Papousek, finansijski direktor najvećeg austrijskog kino lanca Cineplexx, Stefan Laudyn, direktor Varšavskog FF i Tina Lokk Tramberg, direktorica Tallinn Black Nights FF, Walter Köhler, predsjednik Uprave Terra Mater Factual Studios, Dániel Kresmery iz Korda Studios i Samaya Asgarova iz Azerbaijanfilm Film Studio, Tereza Polachová, izvršni producent HBO Europe, Robert Baliński, International Co-Productions Projekt Manager Polish Film Instituta, Jelka Stergel iz filmskog centra Slovenije, Ari Bohrer, direktor Location Austria i Tudor Giurgiu, predsjednik Romanian Film Promotion i još mnogi drugi.

 

Detaljan program dvodnevnog događaja će biti dostupan 21. februara na novoj web stranici http://www.letsceefilmfestival.com/lets-cee-industry-days.html. Manifestacija će se održati u Raiffeisen Hall, Stadtpark 9, 1010 Beč. Učešće je besplatno za sve akreditovane goste festivala (sve projekcije i predavanja za besplatno,uz mogućnost ostvarivanje popusta na master radionicama i sl). Molimo Vas da pošaljete upit za akreditacije na [email protected] ili se registrujete direktno preko https://vp.eventival.eu/letscee/2017.

 

Dani industrije su u organizaciji LET`S CEE Filmskog festivala u Beču u suradnji s Film New Europe. Glavni sponzori manifestacije su Austrian Film Institute, Film Support Austria (FISA) i Raiffeisen Bank International.

 

5. izdanje LET`CEE Film Festivala će se održati od 21. do 27. marta 2017. Biti će predstavljeno više od 140 izuzetnih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz Centralne i istočne Evrope. Većina projekcija će biti popraćena sesijama pitanja i odgovaora sa filmašima. Za više informacija posjetite www.letsceefilmfestival.com. Detaljan program festivala sa datumima i mjestima će biti dostupan od 1. marta 2017. godine.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.