x

Ford postaje predvodnik novog trenda u auto industriji?!

Sada je i službeno, Ford će do 2020. godine čak tri svoja legendarna modela pretvoriti u hibride. Je li na pomolu novi trend u auto industriji?

Vrlo vjerojatno da. Uz trend razvoja autonomnih sustava koji svakim danom postaju sve popularniji i sveopćom elektrifikacijom automobila, Ford je odlučio čak 7 svojih modela pretvoriti u hibride i to u idućih pet godina. Postavlja se pitanje, izumiru li automobili kakve poznajemo? Na žalost mnogih, na listi, koju će neki nazvati listom za odstrel, nalaze se čak tri legendarna modela, a jedan od ta tri je i Ford Mustang. Međutim, uz kratkoročni plan elektrifikacije, Ford dugoročno planira elektrifikaciju za čak 13 modela iz svog portfelja. Hoće li Fordu broj 13 donijeti sreću?

 

Sinonim za snagu i čistokrvni konj trkač, Mustang, sada će na žalost mnogih postati hibrid. Međutim, još nije jasno hoće li Mustang i dalje imati V8 agregat uparen s elektromotorom ili će se isti zamijeniti V6, odnosno V4 agregatom.  Njegovo službeno predstavljanje trebalo bi biti već 2020. godine, a proizvodit će se u tvornici gdje se trenutno proizvodi njegova „normalna“ verzija.

 

Osim Mustanga, elektrifikacija će zahvatiti i legendarni F-150 koji bi trebao postati prva „žrtva“ Fordove nove filozofije poslovanja. Početak prodaje planiran je već iduće godine, a prvi modeli će biti isporučeni državama Bliskog istoka, odnosno Sjevernoj Americi. Ispod poklopca motora  nalaziti  nalazit će se benzinski agregat uparen s elektromotorima, a F-150 bi mogao, po svemu sudeći, funkcionirati i kao mobilni generator.

 

Osim ortodoksnih snagatora, Ford planira pretvaranje popularnog Transita u hibrid što će smanjiti njegove operativne troškove. Prema riječima Forda, Transit će i u najvećim gradskim gužvama biti jedan od najekonomičnijih malih teškaša. Prodaja u Europi je planirana već u 2019. godini. Međutim, to nije sve. Od već spomenutih sedam modela koji čekaju elektrifikaciju, Ford će razviti i posebne policijske presretače koji će isto tako biti hibridi. Nadamo se samo da nas Ford neće iznenaditi i pokojim autonomnim sustavom …

 

Inače, u cijeli projekt elektrifikacije Ford planira uložiti enormna sredstva, 4.5 milijardi dolara. Očito je kako se Ford okreće budućnosti i trendu smanjenja emisije štetnih plinova. Hoće li ga kupci uspjeti prihvatiti kao lidera u proizvodnji hibridnih vozila ostaje za vidjeti. Glavni i odgovorni iz Forda tvrde kako će potražnja za hibridima i električnim vozilima u idućih desetak godina nadmašiti potražnju za benzinskim, odnosno dizel motorima.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.