x

Fotografija žene u opsadnom Sarajevu je obišla svijet: Pogledajte kako ona danas izgleda!

Portal Cracked.com napravio je listu od pet moćnih žena donoseći priče iza kultnih fotografija koje govore više od hiljadu riječi. Među njima je i fotografija Melihe Varešanović koju je ratni reporter Tom Stoddart snimio u opsadnom Sarajevu, nazvavši je ``ženom koja je donijela glamur u ratnoj zoni``.

``Pogledajte ovu sofisticiranu ženu koja se šeće ispred vreća sa pijeskom. Je li to Sophia Loren koja kreće na fotografisanje u studio? Ili možda kraljica koja se nastoji kretati incognito, skrivena od pogleda?

 

Ovo je Meliha Varešanović i ona ne ide na čaj sa kraljicom, nego na posao. Ona radi u Sarajevu, 1995. je godina i ovaj je grad prošao najdužu opsadu u modernoj historiji. Kroz četiri godine Bosanci su bili zarobljeni od približno 13.000  vojnika koj su željeli pokoriti grad u cilju stvaranja nove, nezavisne srpske republike.

 

A najbolji način da to učine jeste da izgladnjuju te ljude. Ipak, izgladnjivanje je proces koji je trajao predugo, stoga je srpska vojska odlučila ubrzati proces depopulacije grada pucajući na civile, jednog po jednog. Godinama se Bosanci nisu mogli slobodno kretati od jednog do drugog mjesta bez straha od skrivenih snajpera koji vrebaju. 

 

Stoga, kako se nositi sa bombama, granatama, snajperima, psihološkom torturom i fizičkom torturom treniranih snajperista kad si jednostavno obična osoba koja pokušava živjeti svoj život? 

 

Za Melihu Varešanović to je značilo obući cipele sa visokom potpeticom, staviti ruž na usne, bisere i visoko dignuti glavu dok ide na posao, kao da vojnici ne postoje``, piše Cracked.

 

``Nikad nas nećete poraziti``, opis je koji stoji uz ovu fotografiju koja je obišla čitav svijet.

 

Dvadeset godina kasnije, fotograf Tom Stoddart ju je fotografisao ponovo.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.