Francuski dezert: Savršeni kremasti zalogaji preliveni čokoladom
Lagani prozračni profiteroli s ukusnom kremom od vanilije i preliveni čokoladom poslastica su francuske kuhinje. Njihova priprema je vrlo jednostavna, a podsjećaju na omiljeni kolač iz našeg djetinjstva, princes krofne.
Sastojci za tijesto:
250 ml vode
125 g maslaca
2 kašike šećera
150 g brašna (oštrog)
4 jaja
prstohvat soli
Priprema:
U lonac ulijte vodu, potom dodajte šećer, so i maslac te pustite da prokuha. U smjesu zatim dodajte brašno i miješajte kratko na vatri kako bi se brašno skuhalo.
Maknite tijesto s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađeno tijesto ubacite jedno po jedno jaje i miješajte mikserom dok ne dobijete povezanu smjesu.
Pećnicu zagrijte na 190 stepeni, a na lim stavite papir za pečenje. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu te ga špricom nanesite na papir, pazeći na razmak da se ne bi dodirivalo tokom pečenja.
Pecite oko 20 minuta te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Sastojci za kremu:
500 ml mlijeka
pola mahune vanilije
4 žumanca
150 g šećera
50 g gustina
vrhnje za šlag
Priprema:
U mlijeko ubacite sastrugane sjemenke vanilije i dodajte praznu mahunu te prokuhajte. Kad mlijeko prokuha, izvadite mahunu.
U međuvremenu umutite žumanca sa šećerom i dodajte gustin te dobro izmiješajte. U smjesu ulijte malo mlijeka i dobro izmiješajte da nestanu grudice te dodajte ostatak mlijeka. Smjesu dobro izmiješajte i vratite u lonac u kojem se kuhalo mlijeko te miješate na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Prebacite kremu u drugu posudu i prekrijte plastičnom folijom da se ne uhvati korica te ostavite da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodajte istučeno slatko vrhnje.
Ohlađene profiterole napunite pripremljenom kremom pomoću slastičarske vrećice s nastavkom za punjenje.
Čokoladni preljev:
100 g tamne čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Slatko vrhnje zagrijte, zatim dodajte čokoladu te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu kojom ćete preliti profiterole.
Izvor: Avaz.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.