x

Frenkie: Muzika se konstantno mijenja i ponovo rađa, ne treba bit zarobljen u jednoj ideji ili vremenu!

Snimka s prošlogodišnjeg zajedničkog albuma "Putanja", Frenkija, Kontre i Indiga, nedavno je dobila prateći videospot, i to za pjesmu "Viša srednja klasa". To je bio povod našeg intervjua sa Frenkijem koji otkriva koju poruku krije ova pjesma. Između ostalog, otkriva u kakvim je odnosima sa Jalom Bratom i Bubom Corellijem, koji su za razliku od njega pristali na saradnju sa pop folk izvođačima, zašto krije porodicu, šta misli o današnjoj muzici...

1. Povod našeg intervjua svakako je najnoviji video spot za pjesmu ``Viša srednja klasa``. Svaki vaš projekat šalje jasnu poruku, a koja konkretno poruka dolazi kroz ovu pjesmu?

Tekst na duhovit način opisuje novi sloj društva u koji smo zakoračili. Dakle nismo bogataši kao reperi u Americi, ali nismo više ni oni klinci sa klupe. To smo pokušali da dočaramo i usput da se malo našalimo na svoj račun.  Video smo izbacili prije dvije sedmice i reakcije su odlične, hvala svima koji su pogledali i podržali. Također moram pomenuti da nas uskoro očekuje još jedan video spot a to je suradnja sa Who See-em za Tuborg Open kampanju, vrijedni smo i non stop se nešto kuha!

 

2. Ovaj spot je dosta drugačiji od svih, rekli bismo najzahtjevniji i vjerovatno najskuplji do sada, a da pri tome nisi podlegao spotovima kakvi se danas većinom snimaju. Nemaju golih djevojaka, starleta, skupih automobila, alkohola... Uspio si ostati pri svome?

Razmišljali smo kako da vizualno dočaramo poruku teksta, i mislim da smo sa ovim scenarijom to uspjeli. Spot je drugačiji jer smo se po prvi put okušali u glumi, a reakcije potvrđuju da smo odradili dobar posao. Nama je to sve bilo zanimljivo iskustvo i zahvaljujući profesionalnoj ekipi iz Kreativluka sve smo odradili vrhunski. Video je duhovit i vjerujem da ga svi gledaju sa osmjehom.

 

3. Također nisi podlegao i kada su u pitanju same pjesme, hajde da kažemo, nisi se prodao... Nisi pao pod utjecaj drugih, komercijalizacije. Šta misliš o onima koji su ipak ``prešli na drugu stranu``?

Ja vjerujem da se naša muzika konstantno mijenja i razvija. Nemam ništa protiv komercijalnih pjesama i rado poslušam šta se dešava na sceni. I mi smo učinili velike korake, kada poslušam naše stare pjesme i ovo danas primjetim veliku razliku. Ja nisam romantičar za nekim starim vremenima, više poštujem nove generacije koje rade moderan zvuk nego one koji ne rade ništa, kukaju za prošlošću i govore kako je prije sve bilo bolje.  Muzika se konstantno mijenja i ponovo rađa, ne treba bit zarobljen u jednoj ideji ili vremenu. Danas je hip hop toliko šaren da svako može naći nešto za svoj ukus.

 

4. Buba Corelli i Jala Brat danas haraju scenom, nekada ste sarađivali. Oni su definitivno promijenili pravac, bacili se na snimanje sa mnogim pjevačima iz pop folk branše? Kakav je tvoj stav prema njihovom sadašnjem radu u odnosu na ono ranije i u kakvom ste sada odnosu? Ranije ste se češće družili?

Nedavno sam razgovarao sa Jalom, imali smo čak u planu i nešto ponovo da snimimo skupa ali vremenski nismo uspjeli. Ja lično ne vidim sebe u saradnji sa folk pjevačima ali napraviti neku fuziju sa pop muzikom ili sevdahom mi je zanimljivo. Nešto slično sam već i radio.

 

5. Šta ti daje najveću inspiraciju kada je u pitanju bavljenje muzike?

Svakodnevnica, porodica, život, prijatelji, muzika...

 

6. Je li bilo momenata da ti se javi ideja nekog projekta, pjesme, u nekom zanimljivom trenutku? Kažu da se umjetnicima jednostavno ``ono nešto`` pojavi i u iznenadnim momentima?

Volim se okružiti prijateljima i zajedno raditi, u zadnje vrijeme mi odgovara taj timski rad. Upravo tako je nastala Putanja i namjeravamo nastaviti tako. U planu nam je da još ove godine napravimo nastavak te priče. Rad u timu me inspiriše i trenutno mi više odgovara. 

 

7. Koja pjesma je prekretnica u tvojoj karijeri i postoji li neka koju sada kada pogledaš ne bi snimio?

Nisam siguran da je prekretnica, ali album Troyanac je do danas ostao nekako najdraži. Mislim da je to trenutak kada sam muzički sazreo i moje najkvalitetnije izdanje kada su u pitanju solo albumi. Na njega sam jako ponosan, i na njemu se nalaze neke od najdržaih pjesama.

 

8. Možemo reći da ti je Edo Majka dosta pomogao u karijeri. Šta imaš reći o njemu i smatraš li da je njegov izvijestan izostanak sa scene malo unazadio njegovu karijeru?

To što Edo nije zastupljen u medijima nije nikakav izostanak. Mi i dalje redovno sviramo i nastupamo. Neki dan je objavio novi video spot, a nedugo prije njega je imao singl „Ne mogu disat“, tako da je  itekako aktivan. Naš odnos je i dalje isti, prijatelji smo, kumovi, sviramo  i ne prođe dan da ne komuniciramo. Nedavno sam mu bio gost na koncertu u Beogradu i Zagrebu, okupio je odličan bend i meni sada zvuči bolje nego ikad!

 

9. Ne eksponiraš porodicu, koliko drugi ljudi koji se bave javnim poslom. Zašto ih ``kriješ``?

Pokušavam da odvojim svoj privatni život od muzike iako je on kroz inspiraciju opet dio svega.  Ali evo „Više srednja klasa“ pokazuje neku novu stranu mene, samo nisam tip koji voli da se slika za porodične časopise i pokazuje svoj privatni život.

 

10. Šta nam spremaš, šta će tvoja publika uskoro moći  vidjeti? Dosta nastupaš, gdje te možemo vidjeti i čuti uskoro?

Kao što sam rekao na početku, uskoro izbacujem spot sa Crnogorskim dvojcem Who See koji smo radili za Tuborg Open kampanju. Cijela kampanja je odlična i drago mi je što sam dio toga. Originalni beat su radili producentski trio Major Lazer, a pored nas tu je Sara Jo i Đorđe Miljenović aka Sky Wikler. Imamo dakle opasnu ekipu na okupu. Wikler je malo eksperimentisao sa zvukom i mislim da je ta pjesma novi stil i za mene kao i za Who See, tako da jedva čekam da vidim reakcije publike. Promociju imamo u beogradskoj Barutani u četvrtak 22. juna, a dan posle smo u Podgorici u Hard Rock cafeu. Pozivam ovom prilikom sve da nam se pridruže.  Pored toga planiramo snimiti još jedan video spot sa Putanje, a paralelno sa Kontrom i Indigo radimo na nastavku Putanje. Radimo punom parom i biće puno nove muzike! 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.