x

Fuad Strik: Business café je mjesto gdje možemo praviti pomake, dijeliti iskustva i prakse!

Sarajevo, 30.9.2014. – U utorak, 30.9.2014. godine u Atrium sali hotela Europe tražilo se mjesto više za četvrti Business café. Razlog izuzetne posjećenosti ovog eventa jeste gostovanje gospodina Fuada Strika. Gospodin Strik je otvoreno i nesebično s prisutnima podijelio svoj trnovit put do uspjeha.

Savjetovao je prisutne kako moraju uvijek biti spremni preuzeti odgovornost za svoje ideje i postupke, kao što je i sam uradio kada je kao početnik u Energoinvestu, 1984. godine, ispred IRIS-a poslao projekat za prijavu na tender u Kini bez finalnog odobrenja nadređenih. Fuad Strik vjeruje da nije dobar uposlenik onaj koji uradi samo ono što mu je rečeno tako da se i sam time vodio kroz karijeru, a njegovo preuzimanje rizika za prijavu na tender je naposljetku donijelo Energoinvestu milionski projekat, a njemu  menadžersku poziciju u IRIS-u.

Savjetovao je prisutneda, akožele da njihovi uposlenici daju svoj maksimum moraju raditi više od njih. Rekao je da menadžeri prije svega moraju postaviti donju granicu ispod koje se ne smije ići, a potom i detaljno objasniti svakom uposleniku šta se očekuje od njega. 

Fuad Strik je napustio Energoinvest 1991. godine da bi pokrenuo privatni biznis, ali je ta uspješna priča prekinuta ratom. U augustu 1994. godine napušta Sarajevo i odlazi u Beč gdje počinje raditi u austrijskoj kompaniji kao odgovorna osoba za sklapanje poslova s Rusijom. Ovaj period života pamti kao izuzetno težak, ali je to ujedno period u kojem je puno toga naučio.Ističe da svaki put kad u određeni posao uložite maksimalan trud i napor rezultat sigurno neće izostati. U njegovom slučaju to je ponuda za poziciju direktora multinacionalne kompanije Coca-Cola. Vratio se u BiH kao „general manager“ Coca-Cole gdje je vrijedno ispunjavao poslovne planove i osiguravao godišnji rast kompanije. Na osnovu svog iskustva u multinacionalnoj kompaniji prenio je prisutnimada,ako žele biti dobri menadžeri, moraju razmišljati kao vlasnici. Dodao je i da u multinacionalnim kompanijama nema historije –postoji samo budućnost. 

Samoincijativno je napustio Coca-Colu i osnovao kompaniju Strik Consulting čiji je vlasnik i menadžer i danas. Gospodin Strik je i počasni konzul Finske. 

Blizu 60 prisutnih s velikom pažnjom slušalo je ovu priču, a prijatelji gospodina Strika su istakli da je za njegov uspjeh zaslužna prvenstveno njegova etika i dosljednost u poslu.

Četvrti Business café su podržali: BH Telecom d.d., Triglav osiguranje d.d. i Domoinvest d.o.o.

Najava: Ponosno najavljujemo peti Business café u mjesecu novembru tekuće godine. 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.