x

Gdje griješite kod upotrebe maslinova ulja?!

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse zdrave za srce te pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, ali i ima jedinstven okus koji mnoga jela pretvara u prave poslastice. No da biste iskoristili sve njegove dobrobiti, morate ga znati čuvati i koristiti

U maslinovu ulju nalazi se više nezasićenih masnoća nego u bilo kojem drugom ulju te je upravo zato odličan izbor za jela koja su zdrava za srce.


Čuvanje maslinova ulja
Plastična boca ili posuda nije dobra opcija za čuvanje maslinova ulja, ali ni prozirna staklena boca. Naime, staklena boca mora biti od tamnog stakla, jer ulje reagira na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvaliteti.



Izbjegavajte toplinu
Maslinovo ulje nikako ne biste smjeli čuvati na nekom toplom mjestu poput prozora ili u blizini ploče za kuhanje. Ako je na pretoplom mjestu, polifenoli će se promijeniti, a to znači da će i kvaliteta ulja biti lošija. Treba ga čuvati na hladnijem i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku, jer će se stvrdnuti te dobiti strukturu poput maslaca.

 

Boja ulja nije bitna

Ponekad se ljudi zbune kada vide određenu boju maslinova ulja i misle da primjerice zlatna nijansa znači da je staro. No sve boje maslinova ulja, od svijetlozelene do tamnije smeđe, nemaju veze s njegovom kvalitetom, već vremenom branja i načinom obrade.

 

Odabir ulja

Većina će odabrati ulje srednje kvalitete i srednje cijene. No stručnjaci kažu da nije isto koristiti kvalitetno ulje za kuhanje ili primjerice salate i svježu hranu. Preporučuju da ulje lošije kvalitete iskoristite za kuhanje, a ono vrhunsko za salate i prelijevanje preko jela ili u umaku.

 

Kuhanje na maslinovu ulju

Previsoka temperatura kod kuhanja na maslinovu ulju uništit će sve vrijedne antioksidanse i zato stručnjaci kažu da nema smisla upotrebljavati na temperaturi višoj od 180 ºC. Maslinovo se ulje, za razliku od nekih drugih ulja, na nižoj temperaturi doslovce počne dimiti, i to na temperaturi između 185 i 215 Celzijevih stupnjeva. Ulje od uljane repice primjerice ima višu točku zagrijavanja pa je bolji izbor za prženje.

 

Rok trajanja

Iako mnogi kažu da se pravilno skladišteno maslinovo ulje može čuvati godinama, to nije točno. Nakon što ga otvorite, ulje treba potrošiti u maksimalno godinu dana, jer nakon toga nema isti sastav nutritivnih vrijednosti.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.