x

Generalni direktor ABA lige: Klubovi su odbili prijedlog Crvene zvezde!

Generalni direktor košarkaške ABA lige Roman Lisac rekao je danas da ga je iznenadio prijedlog Crvene zvezde da regionalno natjecanje u potpunosti bude u vlasništvu klubova, ali je poručio i da je optimista da će na kraju doći do dogovora. 

Rukovodstvo i devet predstavnika klubova ABA lige na sastanku u Ljubljani jednoglasno su usvojili nacrt prema kojem će 80 posto vlasničkih i upravljačkih prava preći klubovima, ali je taj prijedlog odbila Crvena zvezda, iako je prethodno na sastanku u Beogradu sve bilo dogovoreno, navodi Tanjug. 

 

``Prije samog sastanka s menadžmentom lige klubovi su održali svoj sastanak sa željom da sami iznesu ponudu i ključne stvari na kojima bi bio baziran novi Društveni ugovor poduzeća ABA Sidro d.o.o. Željeli su da budu sami iza zatvorenih vrata, da se otvoreno govori o svemu kako se ne bi moglo reći da netko na njih vrši pritisak. Klubovi su se dogovorili i rukovodstvu predložili novu strukturu ABA lige koja podrazumijeva 80 posto vlasništva i upravljačkih prava za klubove i 20 posto za privatne osobe``, rekao je Lisac. 

 

On je naglasio da je problem stav rukovodstva Crvene zvezde, koji zahtjeva da se privatne osobe izbace. 

 

``Stav Crvene zvezde kosi se sa stavom svih ostalih klubova, što su oni jasno i pokazali. Uostalom, klubovi su pred sastanak u Ljubljani dobili prijedlog Crvene zvezde, razmatrali su ga i odlučili ga odbiti. Mislim da će se na kraju sve riješiti za dobrobit košarke jer je Zvezda ipak prvak ABA lige i trebala bi biti naša perjanica u Euroligi, ali i da u ABA ligi vodi umjerenu i korektnu politiku. Na kraju, nadam se da će i Zvezda uvidjeti što je u općem interesu svih klubova u regiji``, naveo je Lisac. 

 

Dodao je kako nova organizacija predviđa Nadzorni odbor ABA lige s predstavnicima četiri kluba i jednom privatnom osobom. 

 

``Ta četiri kluba se određuju po tabeli, odnosno četiri najbolja kluba iz četiri države iz prethodne sezone. Predviđeno je da predsjednik bude predstavnik prvaka iz prethodne sezone, odnosno u ovom slučaju Crvene zvezde. Za mene je ovaj novi stav crveno-bijelih bio veliko iznenađenje. Srpski klubovi su u ABA ligi deset puta bili prvaci, mislim da to nije dobra atmosfera prema drugim klubovima, jer se oni pitaju mogu li uopće nešto uraditi i mogu li oni nekada pobijediti``, zaključio je Lisac. 

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.