x

Gladni ste? Od ovih namirnica nećete biti siti!

Posvećeni ste tome da izgubite kilograme, ali ne ide vam baš od ruke. Evo u čemu može biti problem…

Ako želite da izgubite neželjene kilograme, dobro je znati koje namirnice su vam ``najveći neprijatelji``. Jedno od zasigurno najtežih scenarija može biti onaj kada osjetite glad te posegnete za nekim slasnim zalogajem, a onda osjetite da ste još gladniji. Kako i zašto?

 

Neke namirnice, nakon konzumacije, uzrokuju nagli porast šećera u krvi zbog čega možemo osjetiti još veću glad. A neke namirnice jednostavno vas ``pozivaju na još.`` 

 

Evo koje su to...

 

Nemasni jogurt

 

Jogurti s redukovanom količinom masnoće sadrže više ugljenihhidrata te vam ovakve namirnice stvaraju želju za još konzumacije. Kako biste to izbjegli, radije birajte grčki jogurt. 

 

Šećer

 

Šećer, ali i ostale vrste sladila stvaraju određenu vrstu ovisnosti zbog povećanog otpuštanja dopamina. 

 

Kečap

 

Razmislite dvaput prije nego odlučite pomfrit začiniti kečapom jer on sadrži kukuruzni sirup koji sadrži visok udio fruktoze, što može s lakoćom otvoriti vaš apetit. 

 

Mafini

 

Jedan, dva, tri... I opet ste gladni. Mafini sadrže veću količinu šećera koja se brzo razgradi i apsorbuje u organizmu te stoga vaše tijelo ubrzo viče ``joooš``.

 

Slane grickalice

 

Istina je da nikada ne možete pojesti samo jedan. Slane grickalice sadrže prekomjerne količine natrijuma, a gotovo nikada ne sadrže vlakna i proteine, pojašnjavaju nutricionisti. Zbog veće količine soli tijelo dehidrira, a vama će to biti poziv za još više grickalica, umjesto da popijete čašu vode. Jedenje grickalica takođe će uzrokovati otpuštanje dopamina, neurotransmitera povezanog s osjećajem užitka što će vas navoditi na još ovih nezdravih zalogaja.  

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.