x

Gljive su zdrave, a uz ovu caku bit će još bolje!

Gljive mogu biti jednako dobar izvor vitamina D kao i dodaci prehrani - ali samo ako ih prije konzumacije ostavite na suncu.

Studija je pokazala da gljive izložene suncu mogu pružiti potrebne količine vitamina D, jednako kao i dodaci prehrani. Znanstvenici preporučuju da izvadite gljive iz omota te ih ostavite vani, na suncu, pola sata prije jela. 

Naime, slično kao i naša koža, gljive transformiraju ultraljubičasto svjetlo koje dopire sa sunca u vitamin, a tu sposobnost imaju i nakon što su ubrane. 

Vitamin D je bitan za imunološki sustav, jake kosti i zube te apsorpciju kalcija. 

Tijekom studije, 30 odraslih osoba je dobilo dodatke prehrane vitamina D u kapsulama tijekom 12 tjedana (2.000 jedinica vitamina D), ili gljive u prahu koje su bile izložene suncu. 

Na kraju istraživanja pokazalo se da ne postoje značajne razlike u razinama vitamina D kod ove dvije grupe. 

Uzgajivači gljiva u SAD-u i Australiji već duže vrijeme prakticiraju izlaganje gljiva suncu ili UV-svjetlu zbog povećanja razine vitamina D, no to nije uobičajena praksa u drugim zemljama. 

Znanstvenici preporučuju da gljive - bilo koje sorte - izvadite iz omota i tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci ostavite na otvorenom u vremenu između 10:00 i 15:00h, najviše do 60 minuta. 

Također dodaju kako kuhanje neće smanjiti razinu vitamina D. 

 

Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.