x

Grad koji NE SPAVA: Sedam TAJNI Njujorka za koje sigurno niste znali!

Njujork je jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, a ovog puta vam otkrivamo nekoliko manje poznatih činjenica koje ovaj grad čine još impresivnijim i ljepšim.

1. Tajna željeznička stanica ispod hotela Waldrof Astoria

 

Najpoznatiji hotel u Njujorku, čija je originalna lokacija iz 1893. godine u stvari bila mjesto gdje se sad nalazi Empajer stejt bilding, leži iznad tajne željezničke stanice poznatije kao Track 61, koja je u stvari produžetak stanice Grand Central, smještene nekoliko ulica od hotela. 

 

Napravljena je 1930-ih godina za bivšeg predsjednika SAD-a Frenklina Delana Ruzvelta kako bi mogao da koristi tajni ulaz u hotel. 

 

2. Prvi podzemni park na svijetu 

 

Budući da postoji High Line, javni park na uzvišenju sagrađen na napuštenoj teretnoj prugi na Zapadnoj strani Menhetna, počeo je da se gradi prvi podzemni park na svijetu The Lowline, koji će biti završen do 2021. godine.

 

Smješten je u jednoj od posljednjih zelenih regija u gradu. piše nationalgeographic.rs.

 

3. Divljina

 

Postoji bogatstvo divljeg života koji može da se otkrije u betonskoj džungli, poput najveće koncentracije sivog sokola u Njujorku koji svoja gnijezda prave na mostovima i oblakoderima širom grada.

 

Hiljade životinjskih vrsta je otkriveno u gradskim parkovima uključujući i Staten Ajland, gdje se može pronaći raznovrstan životinjski svijet od stotinu vrsta ptica do bjelorepih jelena, zečeva i snapping kornjače, jedna od najvećih slatkovodnih kornjača.

 

U Bronksu možete vidjeti kojote, oposume, prugaste tvorove (u parkovima sjevernog Menhetna) i bebe slijepih miševa.

 

4. Galerija šapata u Grand central Station

 

U najvećoj željezničkoj stanici na svijetu postoji luk izvan restorana Oyster bar&Restaurant gdje dvoje ljudi, kada stoje u dijagonalnim ćoškovima svoda, mogu da čuju jedno drugo savršeno čak iako govore tiho, pa čak i šapuću. 

 

Među Njujorčanima se govori da je to bilo mjesto gde je Čarls Mingus, američka džez legenda, zaprosio svoju ženu koristeći jedinstvenu akustiku ovog prostora.

 

5. Najbolji pogled od 360 stepeni na Njujork ćete naći u...

 

...mjestu rođenja Njujorka, Guvernerovom ostrvu. Prošle godine se otvorio veliki javni park The Hills, koji se prostire na četiri hektara i napravljen je od četiri okolnih brda.

 

Sa Outlook Hilla posjetioci mogu da uživaju u najboljem pogledu na Menhetn i Bruklin, kao i da vide panorame od 360 stepeni njujorške luke, Kipa slobode, Bruklina i Džerzi Sitija.

 

6. Najviši točak na svijetu

 

Njujorški točak visok 192 metra na Staten Ajlandu biće najviši točak na svijetu. Očekuje se da će se izgraditi do 2018. godine čineći jednu od najvećih atrakcija u Njujorku. 

 

7. Mala Britanija usred Njujorka

 

Uobičajeno je da svjetski gradovi imaju Kineske četvrti, Malu Italiju ili Malu Grčku, a Njujork je možda prvi grad koji ima Little Britain. Nekoliko prodavnica oko avenije Grinvič postalo je omiljena odrednica za anglofile i iseljenike iz Velike Britanije.

 

Jedno od omiljenih mjesta je i mali kafić Tea&Sympathy, u kojem posjetioci mogu da uživaju u tradicionalnom engleskom čaju, ali i njihovoj prepoznatljivoj hrani.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.