x

Grad muzej zaobišla ukrajinska kriza, ali ne i siromaštvo!

LAVOV - Grad Lavov, na krajnjem zapadu Ukrajine, predstavlja biser istorijskog i kulturnog bogatstva istoimene ukrajinske regije, a ni sukobi i višemjesečna kriza na istoku zemlje nisu uticali na svakodnevni život u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavov je grad sa blizu milion stanovnika, uključujući i periodične migracije radnika i studenata iz okolnih gradova, koji je na rijeci Poltivi osnovan još u XIII vijeku i nazvan po kralju Levu Daniloviču, sinu tadašnjeg kralja Danila Galickija.

 

Riječ je o jednom od najprestižnijih obrazovnih centara u Istočnoj Evropi, u kojem nikada, pa ni tokom aktuelnog građanskog rata na istoku zemlje nije prekidana nastava. Univerzitet u Lavovu osnovan je 1661, a otvorio ga je poljski kralj Džon II.

 

Centar grada obiluje gracioznim istorijskim građevinama koje i danas privlače veliki broj turista iz cijelog svijeta. Riječ je o gradu sa najviše očuvanih kulturno-istorijskih spomenika u regiji, a sa svojim bogatstvom različitosti graditeljskih stilova je 1998. uvršten i na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

 

Iako ga mnogi evropski istoričari smatraju muzejom na otvorenom, Lavov je uspio izbjeći ukrajinsku bezbjednosnu, ali ne i evropsku ekonomsku krizu.

Međutim, uprkos svom tom bogatstvu i činjenici da je Lavov svojevrsna oaza u ukrajinskoj krizi, život tamošnjih stanovnika ugrožen je ekonomskom krizom, pa se veliki broj njih odijeva u sve brojnijim radnjama second hand robe.

 

Minimalna plata od 100 do 150 dolara je nedovoljna za podmirivanje svakodnevnih potreba ljudi, a doda li se tome i problem nezaposlenosti lako je shvatiti zbog čega je na ulicama grada sve više i prosjačenja.

 

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.