x

Griješite li i vi ovako kod pripreme povrća?!

Ponekad uz najbolji trud rezultat u pripremi hrane nije onakav kakav bismo željeli, a povrće prečesto krivo pripremamo ili nakon kuhanja ispadne gnjecavo i vodenasto. Evo gdje možda griješite i što morate znati o pripremi povrća.

1. Umjereno s octom

 

Najčešći je 'zločin' kod pripreme salata pretjerivanje s octom. Druga je pogreška ta da se preljev stavlja na salatu prije posluživanja. Kuharica Maggie Beer iz Barossa Valleyja ističe za Huffington Post da povrće više nije tako svježe i hrskavo kada nakon nekog vremena bude preliveno octom ili umakom. 

 

2. O vrstama krumpira

 

Ako često kuhate, onda znate da nije svaki krumpir podoban za svaku pripremu. Neke su vrste bolje za pečenje i restanje, a druge pak za pire. U svakom je slučaju važno da znate podrijetlo krumpira, jer je okus domaćeg nemjerljivo bolji.

 

3. Ne perite gljive i ne gulite povrće

 

Ako perete gljive upit će vodu pa će biti gnjecave, a povrće je najbolje samo prati jer u kori ima puno vitamina i minerala važnih za naše zdravlje. Slavni kuhar Ian Curley otrkio je za news.com.au da je gljive dovoljno očistiti papirnatim ručnicima. Naravno, ako nemate organsko povrće onda ćete ga oguliti, jer je vjerojatno tretirano kemikalijama.

 

4. Ne zaboravite na ostalo povrće

 

Ponekad je teško izaći iz kolotečine i uvijek pripremamo jedno te isto povrće. Najbolje je uvijek koristiti sezonsko povrće, jer je dostupnije, zdravije i povoljnije. Za zimske mjesece probajte pripremiti zamrznute zalihe.

 

5. Prekuhano povrće

 

Ponekad u želji da bude dovoljno kuhano povrće postane gnjecavo i prekuhano te neupotrebljivo. No možete ga sasvim usitniti, napraviti pire i staviti u juhu. Možete ga ostaviti preko noći u hladnjaku pa drugi dan složiti salatu s malo balsamica, rikule i luka.

 

6. Kako izbjeći prekuhano povrće

 

Prvo morate naučiti koje se povrće kuha isto vrijeme. Za juhu ili varivo morate znati da primjerice grašak i krumpir ne trebaju isto vrijeme da budu gotovi. Dok je grašak gotov, krumpir je još sirov. Radije dodajte povrće po malo kako bi sačuvalo teksturu i vitamine.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.