x

Gulaš - omiljeno zimsko jelo!

Tokom zimske sezone gulaš se često nalazi na jelovniku naših domaćica. Teško je opredeliti se koji bismo prije probali: goveđi, lovački, italijanski, svinjski, pileći, pikantni ili juneći

Lovački 

 

Za 4 osobe potrebno je: 500 g svinjskog buta, 200 g dimljene slanine, 500 g junetine, 300 g ljutih kobasica, 1 kg kiselog kupusa, manja glavica bijelog kupusa, po 10 suvih vrganja i šljiva bez koštica, 2 glavice crnog luka, 3 kašike svinjske masti, 150 ml crvenog vina, kašičica meda, 2 jabuke, lorber, biber i so.

 

Kiseli kupus ocjedite i isjecite na manje kocke, a bijeli sitno izrežite. Pečurke i suve šljive operite, prelijte toplom vodom i ostavite da nabubre. Sitno sjeckan crni luk propržite na malo masti. Kupus stavite u veliki lonac, dodajte prženi luk, oceđene pečurke i šljive, kockice oljuštenih jabuka, lorber, nalijte vodom, posolite, pobiberite i pokriveno kuvajte 90 minuta na laganoj vatri. Meso izrežite na kocke, kobasice na kolutove, slaninu na kockice i ispržite na ostatku masti, a zatim dodajte u lonac. Sipajte vino, med i dinstajte 40 minuta, uz često miješanje da gulaš ne zagori. 

 

Juneći 

 

Za 4 osobe potrebno je: 600 g junetine, 100 g slanine, 2 kašike ulja, glavica crnog luka, list lorbera, veza zeleni, 250 ml crvenog vina, 400 ml mesnog bujona, 250 g kuvanih kestena, peršun, so i biber.

 

Slaninu isecite na kockice i propržite na vrelom ulju. Crni luk i zelen očistite, sitno isjeckajte i kratko prodinstajte u na masnoći u kojoj ste pržili slaninu. Dodajte meso isečeno na komade i pržite na srednjoj temperaturi, uz povremeno miješanje. Kad meso omekša, posolite i pobiberite, stavite lorber i prženu slaninu, sipajte bujon i crveno vino, promješajte,poklopite i krčkajte u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Umiješajte kestene i kuvajte još 15 minuta. Pospite seckanim peršunom i servirajte uz krompir, njoke ili testeninu.

 

Goveđi 

 

Za 4 osobe potrebno je: 750 g govedine od buta, 3 crvene paprike, 3 glavice crnog luka, 2 čena bijelog luka, 50 g putera, 3-4 kašičice začina za gulaš, 6 kašika paradajz paste, 250 ml crnog vina i so.

 

Meso operite, osušite i izrežite na kocke. Crni i bijeli luk oljuštite, sitno isjeckajte i ispržite na zagrijanom puteru. Dodajte kockice mesa i pržite na srednjoj temperaturi. Kad meso porumeni, sipajte tri kašike paradajz paste, posolite, dodajte začine za gulaš i dobro promješajte. U drugoj posudi prokuvajte 250 ml vode, vino i ostatak paradajz paste. Dodajte meso i dinstajte na laganoj vatri oko dva i po sata. Paprike očistite, izvadite sjemenke, sitno isjeckajte, stavite u lonac i dinstajte još 30 minuta. 

 

Pileći 

 

Za 4 osobe potrebno je: 600 g pilećeg bijelog mesa, 300 g leblebija, 400 g sjeckanog paradajza, 250 ml pilećeg bujona, 100 ml bijelog vina, glavica crnog luka, čen bijelog luka, crvena ljuta papričica, 2 kašike ulja, kašičica origana, so i biber.

 

Leblebije operite, prelijte hladnom vodom, ostavite tokom noći da nabubre i sutradan ocjedite. Meso izrežite na kocke, a ljutu papričicu očistite, izvadite semenke i usitnite. U posudi zagrejte ulje, ispržite meso, posolite, pobiberite i izvadite. Na istoj masnoći prodinstajte sitno sjeckan crni i bijeli luk, dodajte meso, leblebije, papričicu i kockice paradajza. Začinite solju, origanom i biberom, sipajte vino i bujon, poklopite i kuvajte oko 90 minuta na laganoj vatri, povremeno promješajte. Gulaš poslužite sa tjesteninom. 

 

Pikantni 

 

Za 4 osobe potrebno je: 700 g svinjskog mesa iseckanog na kocke, 20 šampinjona, 2 glavice crnog luka, 2 stabljike celera, kašika iseckanog bijelog luka, 2 šargarepe narezane na kolutove, kašika rendanog đumbira, zelena paprika narezana na duguljaste komadiće, 4 kašike maslinovog ulja. Za sos: 300 ml paradajz čorbe, kašika ljutog paradajz sosa, 2 kašike žutog šećera, 4 kašike vinskog sirćeta, 550 g paradajza iseckanog na kockice (iz konzerve), so i biber.

 

Očistite i sitno isjeckajte crni luk. Prepolovite šampinjone i isjeckajte celer. U tiganju zagrijte 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi i izdinstajte crni luk nekoliko minuta. Dodajte celer, bijeli luk, šampinjone, šargarepe i đumbir i dinstajte 3-5 minuta. Dinstano povrće sipajte u šerpu. U tiganju zegrijte preostalo ulje i kratko ispržite meso dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte meso u šerpu sa povrćem. U činiji pomješajte sastojke za sos (paradajz čorba, ljuti paradajz sos, šećer, vinsko sirće, sjeckani paradajz, malo soli i bibera), dobro izmješajte i sipajte preko mesa. Poklopite i kuvajte na umjerenoj temperaturi 3-4 sata dok se meso ne raskuva. Potom dodajte papriku i kuvajte još 60 minuta. 

 

Italijanski 

 

Za 4 osobe potrebno je: 800 g junećeg mesa isječenog na kocke, 800 g paradajza isjeckanog na kocke (iz konzerve), lovorov list, grančica timijana, grančica origana, 2 kašike maslinovog ulja. Za sos: 250 ml soka od paradajza, 2 kašike brašna, kašika sjeckanog bijelog luka, glavica crnog luka, so i biber.

 

U šerpi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi i propržite meso sa svih strana 3-5 minuta. U činiji pomješajte sastojke za sos (sok od paradajza, brašno, seckani crni i bijeli luk), posolite i pobiberite, dobro izmješajte i sipajte preko mesa. Dodajte lovorov list, origano i timijan, umiješajte paradajz iseckan na kockice i ostavite da se krčka na umjerenoj temperaturi oko 6 sati, dok se meso potpuno ne raskuva.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.