x

HAOS PRED SVJETSKO PRVENSTVO: Pola grada u štrajku, okupiran nedovršen stadion!

Nema kraja problemima organizatora svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, posebice u Sao Paulu gdje se situacija  haotična. Sve je jasnije kako Corinthians Arena, a niti popratna infrastruktura, neće biti završena na vrijeme. Ulice grada prepune su protestanata zbog ogromnih troškova organizacije, a za petak je najavljen i štrajk radnika podzemne željeznice.

Prometna policija je također najavila štrajk, a protestanti su u srijedu blokirali saobračajnicu oko stadiona na kojem će Hrvatska 12. juna otvoriti World Cup protiv Brazila, prenosi jutarnji.hr.

 

Nakon neuspjeha pregovora s upravom oko povećanja plaća, vodeći sindikat zaposlenih u željezničkom prometu za petak je najavio štrajk upozorenja. Sindikat traži 10 posto veće plaće, dok je uprava spremna ponuditi povišicu od osam posto.

 

“Ako ima novaca za Corinthians Arenu i organizaciju svjetskog prvenstva onda ima i za naše plaće. Zašto nema novaca za javni prijevoz,” pita se predsjednik sindikata Altino Melo dos Prazeres.

 

Štrajk će imati uticaja na 4,5 miliona ljudi koji se svakoga dana vozi podzemnom željeznicom najvećeg brazilskog grada. Sao Paul je prošlog mjeseca bio pogođen štrajkom vozača autobusa što je izazvalo haos, posebno u prigradskim naseljima grada koji s okolicom ima oko 18 miliona stanovnika.

 

U srijedu su održani i protestanti više od 10.000 beskućnika koji su marširali pored stadiona. Protestanti su zatvorili i jednu od glavnih autocesta u Sao Paulu. Pridružilo im se i 500-injak penzionisanih policajaca koji su tražili veće penzije.

 

Saobraćajna policija je objavila da će također ići u štrajk. Početkomsedmice u štrajk je trebala i federalna policija, no njihova akcija je izbjegnuta nakon što je vlada ponudila povišicu od 16 posto.

Izvor:jutarnji.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.