x

HILJADE EVROPLJANA U PANICI BJEŽI KUĆI Sprema se novi rat: Snage pet država čekaju naredbu za veliki napad iz zraka, mora i sa kopna!

Vojne snage pet afričkih država nalaze se na granici s Gambijom i čekaju zeleno svjetlo UN-a za invaziju. Udružena vojska članica Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (Ecowas), predvođena vojskom Senegala, sprema se na vojnu intervenciju kako bi osigurala miran prenos vlasti u najmanjoj državi na afričkom kontinentu.

Do krize je došlo nakon što je predsjednik Yahya Jammeh, koji je na vlast došao prije 22 godine mirnim vojnim udarom, odbio priznati poraz na predsjedničkim izborima u decembru prošle godine, gdje je neočekivano pobijedio Adama Barrow.

 

Iako je Jammeh prvo priznao poraz i rekao da će mirno predati vlast, naknadno se predomislio i rekao kako neće odstupiti dok sudovi ne donesu odluku o navodnim nepravilnostima u procesu izbora.

 

Od sudova i parlamenta je tražio i dobio tromjesečno produženje mandata, no Barrow i druge članice Ecowasa traže priznavanje rezultata i silazak Jammeha s vlasti, prenosi Jutarnji.

 

Barrow će u četvrtak biti službeno inauguriran kao novi predsjednik u ambasadi Gambije u Senegalu, gdje je pobjegao kako bi izbjegao mogući oružani sukob.

 

Senegal je pripremio kontingent vojnih snaga spreman za invaziju na Gambiju, a u mogućoj vojnoj intervenciji učestvovat će i nigerijska mornarica, oko 200 vojnika i avioni iz Gane, te vojnici iz Malija i Togoa.

 

Glasnogovornik izabranog predsjednika Barrowa izjavio je kako će se Gambija naći u ratnom satnju ukoliko Jammah ne siđe s vlasti. Zauzvrat mu obećavaju kako mu neće suditi zbog zločina koje se sumnja da je počinio za vrijeme svoje 22-godišnje vladavine.

 

Više od 26.000 civila pobjeglo je iz Gambije u proteklih sedam dana, u strahu od rata, a zemlju ubrzano napuštaju i hiljade turista, većinom iz Velike Britanije i Holandije.

 

Gambija je popularna turistička destinacija među zapadnim Europljanima, zbog niskih cijena i atraktivnih plaža na Atlantiku, a turizam je jedna od temeljnih grana lokalne ekonomije.

 

Načelnik glavnog stožera gambijske vojske već je najavio kako se njegovi vojnici neće suprotstavljati u slučaju invazije iz Senegala.

 

- Nećemo se vojno aktivirati. Ovo je politički spor, rekao je Ousman Badjie.

 

- Neću uvesti svoje vojnike u glupu bitku. Volim svoje vojnike. Ako Senegalci dođu, mi ćemo ih čekati ovako, rekao je Badjie i podigao ruke u znak predaje, prenosi AFP.

 

Jammeha je napustila većina njegovih ministara i uz njega su još samo zaštitari i protokolarni dužnosnici. Nalazi se u svojoj državnoj rezidenciji, koju nema namjeru napustiti. Neslužbeni izvori tvrde kako će zaštitari pružiti otpor ukoliko međunarodne snage dođu do njegove kuće.

 

Nepotvrđeni izvori tvrde kako su neke regionalne snage već ušle u Gambiju, bez ikakvog otpora, javlja BBC.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.