x

HOĆETE 500 EURA OD FEJSBUKA? Evo šta trebate uraditi da ih dobijete?

Austrijski student prava Maks Šrems pozvao je više stotina miliona korisnika Fejsbuka da se pridruže tužbi protiv te društvene veb mreže zbog kršenja evropskih prava na privatnost, a svi koji se pridruže tužbi mogu da zarade 500 eura.

Korisnici svih zemalja, osim SAD i Kanade, mogu se pridružiti tužbi na sajtu www.fbclaim.com, svojim korisničkim imenom. U tužbi se potražuje 500 eura po korisniku, i kazne na račun Fejsbuka zbog kršenja zakona:

 

1. Korištenje podataka bez direktnog odobrenja korisnika

 

2. Postavljanje protivzakonitih pravila korištenja podataka

 

3. Praćenja korisnika izvan Fejsbuka putem “lajka”

 

4. Korištenje podataka za nadgledanje korisnika

 

5. Automatsko uključivanje u “Graph Search-a”

 

6. Prosljeđivanje korisničkih podataka spoljnim aplikacijama

 

7. Učestvovanje u NSA-inom programu “Prism”, koji koristi lične podatke

 

Šrems tuži Fejsbuk na Trgovačkom sudu u Beču, nakon što su Irski sudovi odbili da preduzmu bilo kakve mjere. Slučaj se u Dablinu vodi već duže od tri godine, a irsko sudstvo odlaže zaključivanje slučaja uz nejasna objašnjenja, prenosi Jutarnji.hr.

 

- Mnogi u Irskoj tvrde da postoji izrazit politički i ekonomski pritisak da se ne sprovode zakoni protiv američkih tehnoloških divova – rekao je Šrems.

 

- Irsko pravosuđe vodi slučaj na način koji bi očekivali od Rusije, a ne od zemlje članice EU – rekao je on.

 

Svi koji imaju Fejsbuk račun mogu da se pridruže tužbi prije prvog ročišta u Beču. U slučaju pobjede mogli bi da dobiju traženih 500 eura. Ipak, Šrems tuži Fejsbukk zbog principa, a ne novca.

 

- Tražimo samo mali iznos, jer je naš primarni cilj da se osigura ispravna zaštita podataka. Ipak, ako dovoljno ljudi učestvuje u tužbi, doći ćemo do iznosa koji će imati ozbiljan uticaj na Fejsbuk – rekao je Šrems.

 

Tužbi protiv Fejsbuka možete se pridružiti OVDJE!

(Telegraf.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.