x

HOROR: Djevojčica (14) rodila bratancu sijamske blizance!

U Bugarskoj su rođeni sijamski blizanci sa posebnim organima – plućima, jetrama i srcima. Porođaj je obavljen u gradu Slivenu i bio je poseban izazov za ljekare, budući da su bebe i njihova majka bili u teškom stanju nakon porođaja.

Bebe su upućene u plovdivsku Univerzitetsku bolnicu, gdje tamošnji stručnjaci treba da procijene kako da ih hirurški razdvoje. Blizanci su smješteni u inkubator, budući da je riječ o nedonoščadima.

 

Sijamske blizance rodila je 14-godišnja djevojčica romskog porijekla iz Slivena, a otac je njen bratanac.

 

Stručnjaci smatraju da je upravo blisko srodstvo prouzrokovalo rađanje sijamskih blizanaca.

 

Jedna beba je dosta nerazvijena u odnosu na drugu sa vidljivim defektima i anomalijama. Ima problema sa moždanim aktivnostima i ljekari će, najvjjerovatnije, pokušati da spasu drugu operacijom razdvajanja, javili su lokalni mediji pozivajući se na izjave ljekara.

 

Sličan slučaj u bugarskoj medicinskoj praksi nije zabiljeežen više od jednog vijeka.

 

Sijamski blizanci su rijedak fenomen i u svjetskoj medicini, a događa se prosječno jednom na 100.000 porođaja. Najpoznatiji blizanci rođeni su u 19. vijeku na Tajlandu u Sijamu odakle i potiče naziv sijamski blizanci.

 

Braća Čang i Eng bili su srasli lijevom, odnosno desnom stranom grudnog koša. Dobili su američko državljanstvo, a sa svojim suprugama, dobili su 22 djece.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.