x

HOROR U BiH: Iznenada se pojavila OVA ZVIJER, GRAĐANI U STRAHU!

Veliki medvjed, koji mjesecima teroriše domaćinstva i domaće životinje oko Kneževa, u selu Šolaji probio je zid svinjca i ubio svinju tešku 200 kilograma. Napad medvjeda dogodio se u subotu na imanju Željka Budića. Mještani kažu da je medvjed tokom noći prišao svinjcu na kojem je porušio nekoliko cigli i napravio rupu kroz koju je izvukao svinju, odvukao je u šumu i djelimično pojeo.

Isti medvjed je prije desetak dana ubio dvije svinje u selu Baljvine, a vjeruje se i da je ista zvijer 10. avgusta u selu Bregovi ubila svinju tešku 170 kilograma.

 

``Vlada opšti haos kod nas i zbog tog medvjeda ne možemo mirno da spavamo. Na mom svinjcu su slaba vrata, sve će da podavi unutra. Noću ne smijem ni da obilazim stoku jer se plašim da će me medvjed napasti. Prosto ne znamo kako da se odbranimo``, rekao je mještanin Nedeljko Udovičić.

 

O novim napadima obaviještene su opštinske službe i policija koje su sačinile zapisnike. Sela oko Kneževa i u aprilu su u više navrata bila na udaru medvjeda, koga su očevici opisali kao kapitalca teškog oko 600 kilograma. Tada su u više domaćinstava poklane kokoši, jagnjad i svinje na imanjima u Bastajima i Bokanima, dok je u selu Kobilja rastrgana krava, teška 400 kilograma.

 

Zbog velike razdaljine između napadnutih sela, lovci ne vjeruju da je isti medvjed odgovoran za najnovije napade, već da je riječ o drugom.

 

``Naredne sedmice uputićemo dopis resornom ministarstvu sa zahtjevom da se taj problem riješi. U aprilu nismo dobili dozvolu za odstrel medvjeda, ali nešto se mora učiniti i učinićemo sve da taj problem riješimo``, rekao je predsjednik Lovačkog udruženja ``Čemernica`` Milorad Ćelić.

 

ZAŠTIĆENE ŽIVOTINjE

 

Medvjedi su u Srpskoj zakonom zaštićene životinje i njihov odstrel je protivzakonit, ali moguć, ukoliko se ispune svi propisani uslovi. Štetu koju medvjedi pričine solidarno plaćaju Republika Srpska, opština i lovačka udruženja, ali se oštećeni žale da novac čekaju godinama.

(Večernje novosti)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.