x

Hakeri mogu pratiti 900 miliona uređaja s Androidom!

Bluebox: Hakeri s tuđih uređaja mogu slati poruke, obavljati pozive, imaju pristup lozinkama.

Firma za sigurnost mobilnih uređaja Bluebox objavila je kako je otkrila slabu tačku u Androidu koji svaki uređaj s tim operativnim sistemom proizveden u prošle četiri godine čini osjetljivim na napade hakera koji mogu doći do korisničkih podataka, lozinki te kontrolisati uređaje, dakle, slati poruke, obavljati pozive. Riječ je o čak 900 miliona uređaja s Androidom na svijetu, piše Venture Beat, dok u Blueboxu tvrde da je ugroženo 99 posto uređaja s Androidom.

Dok su neki korisnici zabrinuti ovom viješću, drugi pak smatraju da je riječ o kampanji u korist Applea te se pitaju kako je Bluebox došao do podatka o 99 posto ugroženih uređaja.

Uzrok problema, tvrde u Blueboxu, leži u neusklađenosti načina na koji se aplikacije za Android potvrđuju i verificiraju, a koji dopušta hakerima da se ``igraju`` s kodovima aplikacija bez izmjena njihovih kriptografskih potpisa. To znači da bi aplikacija koja izgleda savršeno sigurno zapravo mogla sadržavati opasan kod, objasnio je glavni tehnološki direktor Blueboxa Jeff Forristal.

Otkrio je i kako je Google o svemu obaviješten još u veljači, a obaviješteni su i njihovi partneri. Međutim, zbog fragmentiranosti Androida i činjenice da proizvođači uređaja izdaju nadogradnje za operativni sistem povremeno, mnogi korisnici nemaju najnoviji softver te ga ne mogu sami nadograditi.

Iz Googlea nisu htjeli komentarisati slučaj.

Izvor: vecernji.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.