x

Hamid Ragipović Besko: Nisam instant zvijezda koja traje kao esspreso kafa!

Pjesme koje snimam jesu prave i one će iza mene ostat za sva vremena - kaže Hamid Ragipović Besko

Hamid Ragipović Besko za sebe kaže da je kao pjevač rođen 1976. godine na festivalu „Ilidža`` i od tada je četiri godine zaredom bio pobjednik tog, jednog od najboljih, festivala. Družeći se sa mikrofonom prošao je s kraja na kraj Svijeta. Njegove pjesme išle su ispred njega i krčile mu put koji je vodio do estradnog trona. 

 

Međutim, u posljednje vrijeme nije ga bilo na ovim prostorima. Živio je u Njemačkoj. Nije trčao za novim snimcima jer su mu ranije pjesme koje je izvodio otvarale vrata za nove nastupe. Kako sam voli reći, po onoj narodnoj:  „Daleko od očiju daleko od srca`` i on je polako ostajao u sjeni  silikonskih ljepotica i onih koji su „prodavali njive i stoku`` za svojih  pet minuta slave.

 

- Ne mogu da shvatim kakvo je ovo vrijeme došlo. Nikoga nije briga koliko dobro i kvalitetno pjevaš. Ukoliko nemaš novaca, nemaš ni dobrih pjesama, pristupa radio i televizijskim stanicama... Međutim, nisam od onih koji se predaju. Nakon četrnaest godina za sebe mogu reći da ću, konačno,  više boraviti u Bosni i Hercgovini nego li tamo gdje sam do sada bio. Naravno, uskoro slijedi i  jedan album kao poklon svim ljudima koji vole dobre pjesme. Hoću da, dok me grlo služi, ostavim nešto vrijedno iza sebe, nešto po čemu će se pamtiti ona stara dobra vremena kad se glas i kvalitet pjevanja cijenio više od bilo čega drugog, kada su ljudi iz moje branše bili cijenjeni i uvažavani od drugih - kaže Besko. 

 

Nove pjesme ili...?

- Najveći broj pjesama koje snimam jesu one neprolazne pjesme vezane za našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku i pjesme koje su u godinama iza bile zapažene, ostale i opstale na muzičkoj sceni, a koje su pjevali Himzo Polovina, Safet Isović, Zaim Imamović, Nedeljko Bilkić i drugi. „Sabah zora``, „Sestra kose rasplitala``, Kad puhne zima oko Lima``, „Kad sretneš Hanku``, „Sa jablana crven listić pao``, „Moj bagreme``, „Kao što je Bosna moja``...samo su neke od njih. Bit će tu mirisa Bosne, Sandžaka, nečega što se s pravom može reći da su to odabrane pjesme. Naravno, naći će se na tom albumu i nekoliko potpuno novih pjesama koje su komponovane u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalnke. Jednu od njih „Sevda`` napisa je Ezher Helja. Siguran sam da će ta pjesma vrlo brzo ući u srca onih koji budu slušali ovu pjesmu i da će ona, vrlo brzo, postati nešto za šta ćemo govriti da je to naša tradicionalna pjesma sevdalinka. 

 

Ko će biti izdavač albuma?

- Najvjerovatnje Muzička produkcija RTV BiH jer sa njihovim orkestrom biram pjesme i pravim snimke. Želm da zajednički, pečatom kvalitete, ovjerimo materijal iz kojeg će se vidjeti kako i koliko smo kvalitetno radli, da ostavimo nešto vrijedno iza sebe. Ja nisam instant zvijezda koja traje ko i ekspres kafa, da snimam nešto za šta će danas govoriti da je hit, a sutra za isto reći da je glupo. Pjesme koje snimam jesu prave i one će iza mene ostat za sva vremena - kaže Hamid Ragipović Besko.

 

Izvor: expressmag.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.