x

Hana Hadžiavdagić-Tabaković: Brak me jeste smirio, ali nije promijenio moj duh!

Ne razumijem žene koje zbog novca prodaju svoju slobodu, da im je izlazak do trgovačkog centra, naravno uz pratnju dječijih kolica, jedina sloboda. Da im muž kontrolira bankovne račune, koliko pari cipela imaju u ormaru, telefonske pozive i druženja s prijateljima

Poznato televizijsko lice, voditeljica emisije “Hayat show” Hana Hadžiavdagić-Tabaković osmog jula obilježila je treću godišnjicu braka. On i njen suprug Tarik teško da mogu vjerovati da su tri godine prošle tako brzo. No, s obzirom na to da njihova ljubavna iskra plamti istim žarom kao i prvog dana kada su se zaljubili, nije ni čudno da njihovo zajedničko vrijeme jednostavno leti. S Hanom smo ovog puta razgovarali o njenom odnosu s Tarikom, ali i svemu onome što čini jedan moderan i uspješan brak zaposlenih ljudi. Kaže da je svojim izborom bračnog partnera, te trećom godišnjicom razočarala mnoge. A, evo i zašto…

 

Osmog jula obilježili ste treću godinu braka. Kakve su bile protekle tri godine?

 

- Predivne. Ako će naš brak u budućnosti biti ovakav, potpisujem još hiljadu puta taj „nesretni” papir i izgovaram „DA” koliko god puta treba. Naravno, bilo je loših trenutaka, kao u svakoj vezi, bilo je dana kada sam bila ljuta, ali bilo je puno više dana kada mi se osmijeh s lica nije skidao. Nema odustajanja i u svakom braku guraš naprijed kroz godine, kroz uspone i padove, kroz oluje, da bi našao sreću koja te, zapravo, i pokreće.

 

Kako ste obilježili treću godišnjicu? Jeste li suprugu pripremili neko iznenađenje?

 

- Naše svako druženje je iznenađenje i svakog puta iznenadimo jedno drugo nečim novim, bila to dobra šala ili lijepa riječ. Svake godine, sada već tradicionalno, idemo u naš omiljeni restoran, gdje uz dobru hranu, vino preskačemo zbog ramazana, dugo razgovaramo o svemu, smijemo se našim svađama u protekloj godini i obećamo jedno drugome da ih nećemo ponavljati. Poklon sam kupila prije sedam dana i, naravno, nisam mogla dočekati da ga ne dam Tariku.

 

Je li brak, do sada, ispunio Vaša očekivanja ili ih uopće niste ni imali?

 

- Iskreno, nisam ih ni imala. Kod nas se sve desilo spontano i brzo kao u ljubavnom filmu. Rekli smo jedno drugom „volim te” nakon dva dana, zaručili se nakon četiri mjeseca, počeli živjeti skupa i vjenčali se nakon 11 mjeseci veze. Mislim da ti „iznenadni” brakovi možda imaju više šanse za uspjeh od onih kojima prethode desetogodišnje veze. Kažem to iz iskustva mojih roditelja i poznanika, držimo fige da naš “brzinski” brak uspije.

 

Kako biste, uopće, opisali svoj brak?

 

- Dino Merlin ima najljepšu pjesmu s najsnažnijom porukom: “…ali je najbolje kad u životu imaš nekog s kim možeš ovako da šutiš.” Šta još da kažem? Mi smo par koji kada putuje ne pali radio ili CD, jer sve vrijeme razgovaramo, mi smo par koji može satima sjediti na plaži i držati se za ruku da ne progovorimo niti jednu riječ, a savršeno se razumijemo. Svaki put kada ulazimo u Sarajevo neko od nas kaže: “Zar smo već stigli?” Zaista bih poželjela i drugim parovima ovo što imamo nas dvoje, ne ureklo se.

 

Šta Vam kao udatoj ženi najteže pada?

 

- Ništa. Ne razumijem žene koje zbog novca prodaju svoju slobodu, da im je izlazak do trgovačkog centra, naravno uz pratnju dječijih kolica, jedina sloboda. Da im muž kontrolira bankovne račune, koliko pari cipela imaju u ormaru, telefonske pozive i druženja s prijateljima. Ja imam takav posao koji zahtijeva stalna putovanja, kontakte s ljudima, a samim time beskrajno povjerenje koje, hvala Bogu, imam. Također i posao mog supruga je veoma sličan, nije medijski popraćen, no svakodnevno je izložen novim kontaktima s uspješnim, ponekad jako zgodnim, poslovnim ženama. Povjerenje je najvažnije, ali i samostalnost. Kad si samostalan, niko ti ne može diktirati život.

 

Šta je, s druge strane, najljepša strana braka?

 

- Stalno ponavljam pred prijateljima: “Kako je lijepo kada nemaš problema na privatnom planu!”. Kada to kažem, aludiram na ono iščekivanje poziva ili poruke, nervozu pred prvi izlazak i slično. Ne želim zvučati dosadno, ali zaista je lijepo kada nemaš tu težinu u stomaku, kada ne plačeš jer ti ne odgovara na poziv, kada špijuniraš njegov automobil ispred noćnog kluba… Lijepo je znati gdje ti se nalazi voljena osoba u svakom trenutku, naravno mnogi brakovi nisu takvi i u mnogim brakovima partneri proživljavaju strašne stvari, ali kod nas je, za sada, sve u savršenom redu.

 

Mnogi smatraju da današnji brakovi pucaju jer više niko nikoga ne želi da trpi. Jeste li saglasni da bračni partneri, pogotovo oni mlađi, imaju manje strpljenja od naših roditelja?

 

- Mlađi bračni parovi možda doživljavaju brak poput veze, što nije ni približno isto. Mnogi će sada reći „ali mi živimo skupa, koja je razlika?”. Ogromna. U vezi se nakon svađe pokupiš i odeš, izađeš s prijateljicama, pa ako si previše ljut i povrijeđen, i prevariš partnera… U braku toga nema. Možeš izaći iz stana, razbistriti misli, ali se vratiš u isti krevet, možeš se naljutiti, ali moraš razgovarati o problemu. Nema bježanja i nema odustajanja, samo guraš naprijed u ime ljubavi zbog koje si rekao „Da, zauvijek!”. Brak je institucija, nije šala i nije kratkoročna ljubav, nije veza za jednu noć. Na braku se svakog dana mora raditi.

 

Koliko Vas je bračni život promijenio?

 

- Smirio me jeste, ali nije promijenio moj duh. I dalje sam neko ko voli izaći i plesati s prijateljima do jutra, i dalje sam žena koja uživa u šopingu i poslu koji radi. Mislim da brak može samo upotpuniti nečiju sreću, jer ako te promijeni, to više nije sreća, barem ne za mene.

 

Je li bračni život promijenio Vašeg supruga?

 

- Tarik: Promijenio me itekako, i prije su me žene napadale, ali se sada teško tome odupirem. Šalim se. Moram priznati da me moja supruga potakla da više radim na svojoj karijeri, da se više trudim u poslovnom svijetu, da za kratko vrijeme od momka postanem muškarac.

 

Vječita dilema – je li u braku lakše muškarcima ili ženama?

 

- Kod nas nema dileme, lako je oboma ako je iskrena ljubav u pitanju i ako nema finansijske koristi, što je danas rijetkost. Oba partnera trebaju stvarati i osjećati se korisno.

 

Kada ste se udavali, bilo je mnogo skeptičnih. Mnogi su Vam prognozirali brzi razvod. Razočarali ste ih?

 

- Prvo sam dušmane razočarala, jer mladoženja nije neki 60-godišnjak s debelim novčanikom, a još veće razočarenje uslijedilo je kada su kroz medije, neki i lično, upoznali mog Tarika. Mlad, zgodan, šarmantan, obrazovan i pametan. Još sada treća godišnjica braka. Wow, kakav grč na licima mnogih!

 

Kako, inače, prevazilazite bračne nesuglasice, ko popušta?

 

- Oboje. Kod nas svađe traju pola sata. Mene ljutnja drži tri minute i nakon toga kao da se ništa nije dogodilo. Tarik sada, to već dobro zna, pa me pusti da se ispušem.

 

Vi ste, vjerovatno, vatra u Vašoj vezi. Je li Tarik voda ili nešto drugo?

 

- Ma, kako ste pogodili? Mislim da se savršeno nadopunjujemo. Ja kao vatra potpalim kada treba, bilo u krevetu bilo u životnim situacijama, a on kao voda ugasi neke požare koji mogu narušiti harmoniju odnosa. Tarik dobacuje: “Ja sam i vatra i voda i zrak, sve, nemaš ti pojma!”…(smijeh).

 

Ovo vas, vjerovatno, najčešće pitaju, a je li nakon tri godine vrijeme za novog člana male porodice Tabaković?

 

- Vrijeme je svakako, ali još ne radimo na djetetu. S druge strane, dosta radimo na našim karijerama, putujemo i uživamo jedno u drugom. Mladi smo, doći će pravo vrijeme i za bebu.

 

Kada je brak u pitanju, šta je Vaš najveći strah?

 

- Neuspjeh. Ja sam osoba koja ne priznaje pad, poraz i neuspjeh. Borila sam se u životu sama za sve što sam postigla, ali ova borba je za dvoje pa će biti lakše.

 

Izvor: azramag.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.