x

Haribo gumeni medvjedići skrivaju jezivu tajnu!

Šareni Haribo gumeni medvjedići omiljeni su gumeni bomboni širom svijeta, ali čini se da ipak nije sve tako slatko kako izgleda. Naime, novi njemački dokumentarac ``The Haribo Check`` prikazan na stanici ARD otkrio je mračnu tajnu njihove proizvodnje. 

U 45 minuta dokumentarca detaljno je prikazano okrutno izrabljivanje ljudi za rad kao i zlostavljanje životinja o kojima ovisi proizvodnja njemačke tvrtke Haribo i jednog od njihovih najslavnijih proizvoda.

 

Dva glavna sastojka u gumenim bombonima su želatina i karnauba vosak. Želatina se tradicionalno proizvodi iz životinjske masti, posebno one svinjske, a Haribo želatinu za svoje bombone nabavlja od firme nazvalne Gelita. U dokumentarcu, svinje sa njemačkih farmi koje se isporučuju Geliti, mogu se vidjeti u prenatrpanim kavezima, pokrivene s otvorenim čirevima i u prljavštini, a u nekim scenama spavaju i kraj životinja koje su uginule od bolesti.

 

Možda još uznemirujući snimci su oni koji prikazuju ljudsko roblje u moderno doba. Scene prikazuju okrutne uslove rada na brazilskim farmama i plantažama koje proizvode vosak, koji je napravljen od lišća karnauba palme. Vosak se inače koristi u desecima različitih proizvoda za domaćinstvo, uključujući zubni konac i lak za cipele. Prema dokumentarcu, radnici na brojnim farmama koje sijeku lišće karnaube ne dobijaju više od 12 dolara na dan. Oni ne koriste zaštitne rukavice ili odjeću, iako je ona zakonom propisana za takav rad. Također, prisiljeni su spavati u kamionima te nemaju pristup WC-u i vodi, tvrde u dokumentarcu. Uslovi su toliko loši da se u istragu uključila brazilska vlada, provodeći racije na raznim farmama koje su prijavljene zbog ``neljudskih uslova rada``. U Brazilu, ropstvo nije definirano samim plaćama, već i nehumanim uvjetima rada.

 

- Radnici se tretiraju poput predmeta, ma prema njima se odnose gore nego prema životinjama - rekao je u dokumentarcu Sergio Carvalho, službenik brazilskog Ministarstva rada.

 

Kao odgovor na ove tvrdnje, Haribo kaže kako nemaju nikakvih saznanja o bilo kakvim robovski uslovima rada u svom lancu snabdjevanja, te su pokrenuli internu istragu. To su naveli u saopćenju na službenoj stranici firme.

 

- Želimo naglasiti da smo izuzetno zabrinuti nekim od slika prikazanih na potrošačkom programu - rekao je glasnogovornik Hariboa za Insider.

(Fakor.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.