x

Heljda - lijek za sve!

Heljda je u Evropu stigla tek u srednjem vijeku iz Azije, a u našim krajevima još uvijek je zapostavljena u ishrani.

U kulinarstvu se heljda smatra za žitaricu, a to mišljenje je pogrešno. Botanički, ona spada u zeljasto povrće, a ponekad se svrstava i u voće. Cvjetovi heljde veoma su aromatični, pa pčele vole da ih oprašuju, a kasnije proizvode med koji ima karakterističnu tamnu boju i jak miris. Ovaj med ima veoma ljekovita svojstva.Heljda se lako vari, prepuna je vitamina B i mnogih hranljivih sastojaka. Mljevenjem heljdinog zrna se dobija brašno od kog se pripremaju hljeb, razna peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od ovog brašna.

 

Heljda ne sadrži gluten, pa osobe koje su alergične na njega mogu bez problema da uživaju u jelima od heljde. Heljda se često koristi kao zamjena za pirinač ili se priprema kao kaša.

 

Evo za šta je sve heljda dobra i zbog čega trebate da počnete da je konzumirate:

 

  -Smanjuje nivo šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare

 

 - Ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe

 

 -Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema

 

  -Bogata je mineralima, sadrži fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan

 

 -Bogata je dijetalnim vlaknima

 

 - Sadrži osam esencijalnih aminokiselina

 

 - Bogata je flavonoidima

 

 - Otkriveno je da heljda smanjuje visok krvni pritisak i holesterol

 

 - Smanjuje rizik od nastanka raka

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.