x

Helsinki: Magični grad okružen morem!

Grad Helsinki je političko, privredno i upravno središte Finske. Takođe, to je jedan od gradova svjetskog i evropskog značaja, a u oblasti Skandinavije to je jedan od pet najvećih gradova. Posebnost glavnog grada Finske je i to što je to najsjevernije urbano područje sa više od milion stanovnika.

Finski naziv Helsinkija vodi porijeklo od bivšeg naziva za obližnju rijeku Vantu, koja je u srednjem vijeku bila poznata kao Helsinga.

Položaj: Zbog sjevernijeg položaja grada, dnevna svjetlost dosta varira, od više od 19 sati sredinom ljeta, do samo pet sati krajem decembra. Uprkos svom položaju, Helsinki ima relativno blage temperature i mnogo toplije vrijeme tokom godine od većine drugih mjesta na sličnim latitudama, ili čak od nekih što su južnije, uglavnom zbog uticaja Golfske struje.

Helsinki je primorski grad smješten na poluostrvu, okruženom morem sa tri strane (sa zapada, istoka i juga). Pored toga, u okviru granica grada nalazi se nekoliko ostrva: Seurasari, Lautasari, Korkeasari, Soumenlina, Pihlajasari.

Istorija: Helsinki je osnovao švedski kralj Gustav Vasa 1550. godine kao trgovačko sjedište. Međutim, sljedeća dva vijeka Helsinki je ostao mali siromašni grad, koji je 1710. teško stradao od kuge. Tokom 20. vijeka, i pored dva svjetska rata i manjeg, Zimskog rata, Helsinki se razvio u velegrad. Poslijeratni razvoj Helsinkija vidio se najviše kroz širenje grada i osnivanje velikih predgrađa Espo i Vanta.

Helsinki danas ima blizu 600.000 stanovnika, a šire gradsko područje blizu 1,1 milion stanovnika. Metropolitensko područje ima blizu 1,3 miliona stanovnika.

Najbolji obilazak: Helsinki je možda najbolje obići onako kako to rade pravi Finci: otiđite brodom do Merisatamantorija, gdje se nalazi predivna pješčana plaža, ali i mnogo mjesta za piknik. U kafeima i restoranima možete uživati u tradicionalnoj finskoj hrani, a jedno od njihovih specifičnosti jeste mješavina svježih jagoda i trešanja sa šlagom.

Inače, Finska je zemlja u kojoj se većina aktivnosti odvija vani. S obzirom na to da su zime jako hladne, jedino logično vrijeme posjete je ljeto. Ovaj grad je jednostavno magičan ljeti i posjeta ovom gradu pruža nevjerovatno iskustvo. Iako nije pretjerano star i nema nekih posebno bitnih muzeja, Helsinki sa druge strane ima pregršt nevjerovatnih vanjskih aktivnosti. Priroda jednostavno oduzima dah, a mirnoća mora je nevjerovatna. S obzirom na to da su ljeti dani u Finskoj jako dugi, svaki posjetilac bi trebalo da pogleda zalazak sunca sa broda koji je tokom ljeta čak u 23 časa!

Jedva čekaju ljeto: Veliki broj Finaca jedva dočeka ljeto, tako da se povlače u svoje vikendice u prirodi, pa su sva mjesta prilično mirna i ne postoji gužva, čak ni u Helsinkiju. Upravo zato tokom ljeta Nantali preuzima ulogu oficijelnog ljetnog glavnog grada. Ako se odlučite krenuti u tom smjeru, onda obavezno otiđite na malo ostrvo kraj ovoga grada gdje se nalazi Mumijev svijet. Čak i ako niste nikada gledali Mumijeve, ovaj zabavni park će vas oduševiti.

Nipošto ne napuštajte Helsinki a da niste posjetili Korkeasari, helsinški zoo-vrt. Prije svega ovaj zoološki vrt se nalazi na ostrvu Korkeasari, do kojeg se dolazi malim trajektom, i riječ je o jednom od najstarijih zooloških vrtova na svijetu (osnovan je 1889. godine) i dom je za više od 200 vrsta životinja koje su došle iz raznih krajeva svijeta, od amazonskih šuma, pa sve do pustinja Afrike.

Ako ste ljubitelj starina, onda će vam se svidjeti ostrvska tvrđava Soumenlina, koja je jedna od lokalnih atrakcija.

Park ``Sea Life``: Jedna od atrakcija Helsinkija je i park ``Sea Life``. Klincima će i ovaj park biti uzbuđenje godine: prolazak kroz vodene tunele sa ajkulama koje kruže iznad! U muzeju se nalazi veliki broj podvodnih životinja iz mora i okeana širom svijeta.

Specifičnost ovog grada jeste što možete kupiti i takozvanu Helsinki card - helsinšku karticu. Ova kartica vam omogućava vožnju javnim prevozem, ulaz u helsinški zoo-vrt, tvrđavu Soumenlina, Lintsi zabavni park, park ``Sea Life`` i još neke aktivnosti. Cijena dnevne karte za djecu je 15 evra, a za odrasle 36 evra.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.