x

Hennessey Venom F5 – predstavljen “ubojica” Bugattija, automobil koji će ispisati povijest!

Kako smo već sredinom ove godine i najavljivali, Hennessey Venom F5 podiže ljestvicu, i to na 300 mph (483 km/h), maksimalne brzine.

Možda smo i sumnjali u njih kad su tvrdili da će njihova kreacija pod imenom Venom GT pokoriti kralja brzine, Bugattijev Veyron, no kad su 2014. dokazali svoje tvrdnje i zabilježili maksimalnu brzinu veću od 435 kilometara na sat, shvatili smo da se ekipa iz Hennesseya definitivno ne šali. Naravno, ni ekipa u Bugattiju nije mirovala, pa je u međuvremenu predstavljen nasljednik Veyrona koji je trebao Bugatti vratiti na sam vrh ljestvice kraljeva brzine. No, to se neće dogoditi, barem ako se pita ekipu iz Hennesseya, jer je upravo predstavljen automobil koji bi mogao promijeniti povijest, a kada pogledamo brojke koje skriva Venom F5, rekli bismo da se Chironu loše piše.

 

Nazvan po najrazornijem tornadu koji je ikada zabilježen, novi Venom F5 pokreće novorazvijeni V8 motor s dva turbopunjača koji isporučuje više od 1600 konjskih snaga. Kada spomenemo da se ovdje radi o tek 1338 kilograma teškom “projektilu”, jasno je da će ubrzanja biti i više nego brutalna. Iz Hennesseya tvrde da će F5 ubrzati do 300 km/h za manje od 10 sekundi, dok će mu do magične brojke od 400 km/h trebati manje od 30 sekundi.

 

No, najzanimljiviji dio je onaj da će prilikom maksimalne brzine pokazivati više od 483 km/h, čime će Venom F5 postati prvi serijski automobil kojem je maksimalna brzina veća od 300 milja na sat. Iako se radi o prilično ozbiljnim brojkama, povijest je pokazala da se ekipa iz Hennesseya ne šali kad je u pitanju brzina. No, dok čekamo prve službene testove iz Bugattija i Hennesseya, bojimo se da je Chiron ovu bitku izgubio i prije nego je počela. Vrijeme će pokazati da li smo bili u pravu.

 

Izvor: Automobili.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.