x

Hercegovac otišao u Norvešku ``na sreću`` i našao posao za 16 dana. Ovo su njegovi savjeti!

Mateo Petrić (35), Hrvat iz Posušja, otputovao je u Norvešku ``na blef`` i hrabrost mu se isplatila, prenosi ``Croexpress``.

``Imao sam gdje da spavam i šta da jedem, ali nisam imao posao. Kad sam stigao nisam znao ni riječ norveškog, osim `lordag`, subota, jer su me prijatelji zezali da ću jedva čekati taj dan``, priča svoju priču Mateo u grupi Idemo u Norvešku na Fejsbuku, prenosi portal CroExpress.

 

Odmah se bacio na traženje posla. Kucao je na vrata hotela, restorana i kafića, ostavljao CV, javljao se na svaki prihvatljiv oglas na internetu. Ponadao se kad mu je neki Španac obećao posao u hotelu.

 

``Mi, stranci, moramo da se pomažemo međusobno, dođi u utorak, imaš posao``, rekao mu je u petak. Sav ozaren, Mateo se u utorak zaputio u hotel, gdje ga je dočekalo ``izvini, ali...``.

 

Međutim, samo 16 dana poslije dolaska u Norvešku stvarno je dobio posao u firmi specijalizovanoj za čišćenje i selidbe. Počeo je da radi 10. novembra i kuca u drvo da dosad nije digao ``ništa teže od 5 kilograma``.

 

Mateo savjetuje pridošlicama u Norveškoj da papirologiju ne rješavaju u glavnoj policijskoj stanici, nego u nekoj manjoj, jer će to mnogo brže uraditi. On je to završio za nekoliko minuta. Od papira treba ponijeti ugovor s poslodavcem, pasoš i dokaz da ste ostvarili primanja u Norveškoj (dokaz je platna lista koja se dobija jednom nedjeljno).

 

Sljedeći korak je Skat (Skatt), poreska uprava. Tamo se nosi dokument dobijen u policiji, pasoš, ugovor s poslodavcem i popunjen obrazac koji postoji na internetu. I tamo se sve brzo rješava.

 

Uglavnom, takozvani ``D`` broj, koji dobijaju stranci koji dolaze u Norvešku da rade manje od šest mjeseci, Mateo će dobiti poštom za najviše 10 dana. Tada će u banci otvoriti račun i dobiti skat karticu, na osnovu koje će poslodavac znati koliko treba da mu odbija od plate na ime poreza.

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.