x

Heroj ne kalkuliše već sluša svoje srce! Heroju valuta je život!

U noći sa 12. na 13. decembar , u naselju Dolac Malta u Sarajevu dogodila se tragedija u kojoj su stradala dva mlada života i koja je potresla cijelo Sarajevo Kako je kasnije otkriveno, radi se o Aldinu Muliću, bratu vlasnika kafića ``Argelini``, te o Irhanu Foči, konobaru u pomenutom lokalu.

Kako su prenijeli mediji, Aldinu je u jednom trenutku pozlilo, izašao je iz objekta i otišao do obale. Pretpostavlja se da je počeo da povraća i potom se okliznuo i upao u nabujalu Miljacku. To je primijetio Irhan, koji je odmah za njim skočio u vodu i tu im se izgubio svaki trag.

 

Potraga je počela `tek` oko pola osam ujutro, no uprkos velikom broju spasilaca na terenu, prvi dan potrage je bio neuspješan, a Miljacka koja je nabujala uslijed padavina proteklih dana, dodatno otežava okolnosti.

 

Ipak, danas 14.12. u rijeci Bosni u Visokom otkriveno je jedno beživotno tijelo, koje je ugledao vlasnik parcele Nermin Trnčić.

 

Kasnijom identifikacijom utvrđeno je da se radi o Irhanu Foči, koji je, kako bi spasio prijatelja, skočio u hladnu, nabujalu i surovu Miljacku.

 

Heroji su među nama

 

Identifikacija?! Znate li kako se to radi?! Neko od najbližih članova porodice dođe i posljednjim atomima snage gleda mrtvo tijelo svoj sina, brata, rođaka. Eto tako...

 

I tu sva priča, nagađanja i sve teorije o nesreći i događanjima te kobne noći, treba da prestanu. Sve to nije bitno kao činjenica šta je Irhan uradio. Znao je da riskira život ali u tom trenutku, vjerujem, da mu je jedina misao bila kako spasiti prijatelja u nevolji.

 

Nije ga uspio spasiti. Miljacka je surovo odnijela i oduzela mu život, ali Irhan je heroj, jer ``heroji su iz ulice, ne iz nerealnog filma``, kaže Kontra u jednoj pjesmi. I to je priča koju treba da forsiramo, prenosimo, pričamo, a ne ko je i da li je neko bio u alkoholiziranom stanju, pogotovo ne da stvaramo svoje teorije, sjedeći udobno smješteni u tople kafiće na kafi sa jaranima.

 

Jer, zamislite se i onako krajnje iskreno odgovorite: Koliko vas bi u decembru u neka doba noći skočilo u rijeku da spasi prijatelja? I ne treba da osuđujemo one koji to ne bi uradili, jer strah i želja za vlastitim životom nas često sprječava da radimo neke stvari. 

 

Ali baš zbog toga treba da cijenimo i poštujemo one koji bi to ipak uradili, ili one koji već jesu, kao što je Irhan!

 

Barem na kratko zaboravimo političare, državu, sitne kriminalčiće, `velike ribe`, isključimo ih na jedan period iz svakodnevnih priča i razgovora, pričajmo o onima koji su svojim djelima to zaslužili. Zaboravimo heroje iz omiljenih filmova, serija i knjiga, pravi heroji su među nama, gledamo ih svaki dan, sjedimo s njima, susrećemo i pozdravljamo ih.

 

``Svako prisvaja titule dok je gužva i panika, ali heroj nije titula. Nije u snazi ni u nagradi već u namjeri. Ne radi to za naslove ili orden, jer heroju valuta je život``.

 

Neka ti je laka zemlja, dobri čovječe!

(Source/Amila Alijagić)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.