x

Hipsteri odlaze u historiju, oni dolaze na njihovo mjesto!

Imate 26 godina, bavite se pisanjem i živite u Brooklynu. Straight se muškarac/žena. Imate bicikl sa samo jednom brzinom i nosite brkove (ako ste muško). Studirate neku od društvenih nauka, Akademiju likovnih ili scenskih umjetnosti i imate ideje.

Kako se zovete? Ako ste pomislili hipster - greška. Hipsteri idu u historiju, a na scenu dolazi generacija koja se ne zovu niti milenijalci, niti hipsteri niti yuppiji. Duži naziv je millenn-intelligensia, međutim kao i svi drugi članovi privilegovane klase - odabrali su da ih kategorizacija u hipstere vrijeđa.

 

Yuccies je tačan odgovor, što je skraćenica od Young Urban Creatives, ili mladi urbani kreativci. Suštinski, oni su malo generacija Y, rođeni u komfornom predgrađju, indoktrinisani su trascendentalnom moći obrazovanja i inficirani mišlju da snove ne treba slijediti, nego od njih profitirati.

 

Imati novca je dobro, ali ga treba kreativno zaraditi

 

Oni nisu mitska bića. Oni su manje/više konsultanti, imaju sponzorisane Instagram postove. Uživaju u brendovima, koriste sve društvene mreže i imaju unikatan stil odijevanja - baš kao i svi drugi ljudi.

 

Njihov san je sljedeći: Obogatiti se, sačuvati krativnu autonomiju.

 

Obogatiti se što prije - to bolje. Čim završe fakultet upišu se u XYZ Start Up Boot Camp, i rijetko kada se okušavaju u tradicionalnoj karijeri.

 

Oni žele biti lideri - jer to znači više novca i više uticaja. Međutim, svi Yucciesi ne slijede isti put. Iako ih se većina odluči za neku netradicionalnu karijeru, svi odreda teže ka profesionalnom ispunjenju.

 

Yucciesi vjeruju da tradicionalne karijere mogu okovati njihov talenat, i svi žele imati sopstveni biznis, start up ili nešto slično.

 

TO DO lista Yuccieja

 

- Posjeduju kopiju Freedoma, Jonathana Franzena

- Ne vole teoriju

- Austin u Texasu je grad snova

- Idu na časove slikanja pod dejstvom alkohola

- Izbjegavaju vidljive tetovaže

- Seinfeld im je najdraža serija

- Ne čitaju vijesti, ali su pretplaćeni na mjesečne magazine

- Imaju giljade Instagram pratitelja, ali ne koriste Twitter

 

Internet je njihovo igralište, i koriste ga maksimalno - sve u svrhu zarade i promtnog obogaćivanja. Oni su, kako ih je portal Mashable opisao ``kulturni izdanak yuppiesa i hipstera``.

 

Neko će reći, Yucciesi su sve ono što ostali ljudi mrze. Morate im konstantno ponavljati da imaju vrijedne ideje, koje moraju unovčiti - a da su njihovi talenti samo njihovi.

 

Tekst je preveden sa portala Mashable, a pisao ga je David Infante - koji se identifikuje sa generacijom Y koja će preuzeti hipstersko mjesto.

 

Pitanje je samo kada će (ako već nisu) stići u naše krajeve.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.