x

Hirurg otkrio novu tehniku: Mijenja ljudima boju očiju!

Sočiva u boji će uskoro izaći iz mode, jer je jedan doktor iz Njujorka otkrio kako da operacijom trajno promijeni boju očiju.

Procedura mijenjanja boje očiju zove se ``implantacija irisa`` i podrazumijeva ugrađivanje tankog silikonskog implanta u oko kako bi izmijenio njegovu boju.

Ovu proceduru otkrio je dr Kenet Rosental iz Njujorka.

Promjena boje očiju može se raditi iz estetskih razloga, ali takođe može biti jedan od načina da se izliječe određena medicinska stanja, kao što je heterokromija - bolest koja izaziva da oči budu različite boje.

U nekim slučajevima, ova operacija čak može da povrati vid.

Na primjer, 2011. godine ovom procedurom je liječen Natanijel Šhol (17) koji je od rođenja bio djelimično slijep, a nakon operacije dobio je skoro savršen vid.

Procedura podrazumijeva 2.8 milimetarski rez na rožnjači i ugrađivanje malog implankta kroz njega. Jednom kada se nađe u oku, implant se sam formira i doktori mogu da ga pozicioniraju gdje treba.

Brajt Okular, proizvođači impanata, kažu da on ne utiče na kratkovidost ili dalekovidost, što znači da će oni koji su prije operacije nosili naočare, to morati da nastave i nakon nje.

Iako se operacija smatra bezbjednom, neki pacijenti su razvili očne infekcije, osjetljivost na svjetlosti i druge komplikacije.

Međutim, iz Brajt Okulara kažu da se implantati mogu lako ukloniti ako stvaraju problem.

Njihovo postavljanje se vrši pod lokalnom anestezijom i traje svega 15 minuta.

Ova operacija trenutno se radi širom Amerike, a uskoro će moći da se radi i u drugim razvijenijim zemljama.

Izvor: 24sata.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.