x

Hit-priča o kojoj bruji region: Hamida Muamera el-Gadafi ima sestru Sejjidu i braću Ahmadinedžada i Saifa Islama!

Da bi pobjegli od klišea, i roditelji u Bosni i Hercegovini nerijetko se odlučuju djeci davati neobična imena. Jedan od takvih je Mahmud Muslimović iz Ježinca kod Srebrenika, čije četvero djece ima krajnje neobična i jedinstvena imena, barem za bh. podneblje. 

Izraz poštovanja 

 

Ovaj 42-godišnji taksista svojoj djeci dao je imena Ahmadinedžad, Hamida Muamera el-Gadafi, Sejjida i Saif Islam. Kako kaže, ovakvim neobičnim imenima nije želio steći nikakav publicitet, već isključivo izraziti poštovanje prema vođama koje on uvažava. 

 

- Sve su to lijepa muslimanska imena i u tome ne vidim ništa neobično. Ovo je samo moj izraz poštovanja prema ljudima koji su imali hrabrosti da se suprotstave silama - ističe Muslimović. 

 

Tako je najstarijem sinu, koji je u vrijeme naše posjete bio u školi, 2006. godine dao ime Ahmadinedžad, kao izraz zahvalnosti iranskom političkom lideru, koji se, kako kaže, nesebično zalagao za prava naroda Palestine. Kćerki Sejjidi 2010. godine dao je ime po Sejidu el-Hamneiju iz Libana, koji je, kako kaže, također, stao u zaštitu Palestinaca. Najmlađem sinu Saifu Islamu 2015. godine dao je ime po sinu Muamera el-Gadafija, a kćerka Hamida Muamera el-Gadafi dobila je ime po bivšem libijskom vođi.

 

Greška ljekara 

 

- Dok je supruga bila trudna, ljekar nam je rekao da nosi muško dijete i tada sam odlučio da mu dam ime Muamer el-Gadafi. No, ljekari su pogriješili, tako da je supruga rodila kćerku. Nisam odustao od svoje prvobitne namjere, tako da sam joj dao ime Hamida Muamera el-Gadafi - priča nam otac djevojčice čije je ime postalo pravi hit na društvenim mrežama. 

 

Zbog sina Ahmadinedžada počašćen putovanjem u Iran 

 

Osim publiciteta u lokalnoj sredini, njegova odluka da najstarijem sinu da ime Ahmadinedžad nije ostala nezapažena ni u Ambasadi Irana u BiH. 

 

- Dvije godine nakon rođenja sina dobio sam poziv da posjetim Ambasadu Irana u Sarajevu, gdje su se interesirali o mojim motivima da svom sinu dam ime Ahmadinedžad. Bili su izuzetno zadovoljni mojim objašnjenjem, a u znak zahvalnosti što cijenim napore njihove države u borbi za prava Palestinaca nagradili su me besplatnim putovanjem u Iran - ističe Muslimović. 

 

Kaže da je 30 dana besplatno boravio u najluksuznijim hotelima u Teheranu i brojnim drugim gradovima, a posjetio je i parlament ove države te brojne državne, kulturne i druge institucije. 

 

Bez problema na granicama 

 

Kaže da prilikom upisa djece u matične knjige nikad nije bilo problema, a iako s djecom često putuje u Srbiju, Hrvatsku i druge države, prilikom graničnih kontrola nikad nije imao bilo kakvih problema.

(avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.