x

Hladne glave i vrućeg srca po pobjedu u Erevan!

Za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u subotu je Dan D, utakmica s Armenijom na gostujućem terenu koja odlučuje da li će naši košarkaši krenuti dalje u kvalifikacije za SP, ili će njihov put biti zaustavljen u zemlji, poznatoj po svemu drugom, osim po košarci.

Sad ćemo se lako skriti iza floskule, kako „danas košarku igraju baš svi“ i možda skinuti breme s leđa ovih mladića i prometnuti Armence u favorite subotnjeg ogleda. No ipak, treba biti realan i reći da Armenija ove pretkvalifikacije igra na turbo pogon bivšeg suigrača Džanana Muse iz Cedevite, Ryana Boatrighta. Osim njega, tu su još dva Amerikanca, Hess i Fischer, a kako se zna da za evropske reprezentacije može nastupiti tek po jedan naturalizirani igrač, ne bi bilo da netko iz našeg saveza postavi pitanje FIBA-i, otkud Armenima trojica, no to je već neka druga priča.

 

Što je tu je. BiH je nedavno dobila ovu selekciju, pokazalo se da kako naša obrana nema lijeka za Boatrighta, tako ni Armenska nema za Musu. Dule Vujošević dovoljno je iskusan i lukav da u subotu s naših mladića skine pritisak i preuzme ga na sebe. Kako je Armenija pala u Skenderiji, nema nikakvog razloga da isti scenarij ne vidimo i u subotu.

 

Naš nacionalni tim će u ovaj susret ući bez Renfroea. Namjerno nećemo napisati „slabija za Renfroea“, jer u svakom slučaju bolje je vidjeti domaćeg momka koji dres natapa krvlju i znojem, nego nezainteresiranog stranca kojeg više interesira noćni  život Zenice, nego rezultat reprezentacije. Doviđenja i hvala Alex, upamtit ćemo te kao najlošijeg naturaliziranog igrača u povijesti naše reprezentacije.

 

Ne računajući možda jedino Taevosyana i donekle Charabasza, uz spomenute Amerikance, ostali igrači Armenije su i ispod razine košarkaša najjačeg ranga bh. košarke i zato nismo bez šansi u Erevanu. Naravno, lakše je reći, no ostvariti, ali ne treba biti preveliki stručnjak: zaustavi li se Boatright, dvije trećine posla su već odrađene. Ryan je strašan košarkaš, sigurno euroligaške razine. Jednako moćan u realizaciji kao i kreaciji. Vujošević to zna i za nadati se da će naći formulu kako ograničiti ovog košarkaša. Uostalom, kao trener Partizana, masu važnih utakmica dobio je na fanatičnu obranu.

 

No, osim čvrste odbrane potrebna nam je i napadačka kreacija, a neće nam sam Džanan Musa biti dovoljan. Potreban je obol i ostalih igrača koji će provoditi puno vremena na parketu, prije svih Vrapca, Gegića, Atića i Hasandića, te naše visoke linije s Lončarom, Tomićem i Sejfićem. Armenija je sve, osim nepobjediva, čak i za Bosnu i Hercegovinu u ovakvom podmlađenom sastavu. Ne znamo kakva će atmosfera dočekati naše momke u Erevanu, ali ne sumnjamo da će ovi klinci prenijeti karakter svog trenera na parket, ostaviti srce na terenu i dati sve od sebe. Nije problem ni izgubiti, problem je kad ne daš sve od sebe i ne „pogineš“ za svoj dres. Zato, hladne glave, vrućeg srca i po bodove u Erevan!

 

Izvor: Sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.