x

Hoćete li dobiti gripu ove godine? To vam može otkriti godina vašeg rođenja!

Kad se kod nekog člana obitelji pojave prvi simptomi gripe, postoji opasnost da se zaraze i drugi. No, neki će proći tek sa šmrkavim nosom, dok će neki dobiti sve neugodne simptome ove bolesti. U čemu je razlika i o čemu ovisi hoće li vas gripa zaobići? Odgovor na to pitanje dali su stručnjaci  koji tvrde da to ovisi o tome kojoj generaciji pripadate, odnosno, koje ste godine rođeni.

Objašnjavaju to činjenicom da se s virusom gripe A osoba prvi put susreće u dječjoj dobi što ostavlja trajan ``otisak`` na imunosustav, dajući snažnu zaštitu od sličnih sojeva virusa, ali i znatno  manju zaštitu od manje bliskih srodnih vrsta bolesti, piše The Guardian. 

 

Michael Worobey, šef ekologije i evolucijske biologije na Sveučilištu u Arizoni i glavni autor studije, kaže: – Nije riječ o dobi osobe, već o godini rođenja.

 

Do 1968. godine svi virusi koji su bili u opticaju pripadali su tipu 1. U idućem razdoblju od 1968. do 1979.,u opticaju su bili virusi grupe 2, a od tada obje skupine virusa su u opticaju u isto vrijeme, ali s jednom razlikom: Jedna vrsta virusa dominira svake godine. 

 

Kako bi došao do zaključka u ovoj studiji, Worobey je koristio veliku količinu povijesnih epidemioloških podataka i osjetljivost osoba na viruse svake godine rođenja od 1918. do danas. 

 

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Science, pokazali su da većina ljudi koji su imali gripu u dobi od pet godina, imaju  ``utemeljen`` utjecaj na to koja vrsta gripe će ih pogoditi u budućnosti. 

(vecernji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.