x

Honda Civic Type R s posebnim izdanjem za smjenu generacija!

Crno je to izdanje. Ne figurativno, nego doslovno, jer se i zove Black Edition. Honda tako časti Britance posebnim izdanjem za smjenu generacija. Da, samo Britance.

Ovo ograničeno izdanje zasad najsnažnijeg Civica prigodno označava jedan kraj. No, samo je to kraj proizvodnje devete generacije, a sve uoči nastanka svježeg modela koji se nestrpljivo očekuje negdje kasnije ove godine. Honda očito zna kako posebnom izvedbom Civic Type R modela dati točku na i jednog od najpamtljivijih auta iz njihove kuhinje.

 

Naravno, mnogi se ne bi složili s hvalospjevima najave, jer je sve spomenuto samo plan za brexitaše. Na sveopću žalost onih koji imaju novca, a ne vole voziti pogreš.. ovaj, lijevom stranom, ova sportska jurilica će biti ograničena na svega stotinu vrućih primjeraka. Tih stotinu budućih vlasnika će za to morati biti olakšani za 32.300 funti.

 

Civic Type R Black Edition serija s tih famoznih stotinu primjeraka ustvari zaokružuje broj od dvije i pol tisuće Type R Hondi u Velikoj Britaniji. Proizvodni proces tog kompakta u Swindonu time završava, a počinju velike pripreme za proizvodnju one nove i okrugle, desete, generacije Honda Civica koja će u Velikoj Britaniji krenuti s prodajom već u ožujku. Nema mjesta za očajavanje, jadikovke i naricanja. Praznina do proizvodnje novog modela te poznate jurilice potrajat će vrlo malo. Do polovice ove godine, a tad će strojevi Swindona opet navaliti na proizvodnju novog Type R Civica.

 

 

Black Edition izdanje ovog modela Type R Civica se odlikuje crnim interijerom prekrivenim crvenim jarkim detaljima te crvenom bojom također na stražnjem krilu. Sve se doima dramatičnim i oštrim. Ispod poklopca će se moći pronaći isti turbo 2.0-litarski VTEC četverocilindrični benzinac koji će razvijati 306 KS i 400 Nm maksimalnog okretnog momenta. Sve to govori da je taj Type R sposoban doći do stotke prije nego izgovorite „oh, vi negdašnji nürburgrinški rekordi“ (za 5.7 sekundi) i zatim da može postići maksimalno 270 kilometara na sat.

 

S nestrpljenjem se očekuje novi Civic Type R za 2017. godinu, a čiji smo prototip mogli izvidjeti na prošlogodišnjem pariškom auto showu. Trača se da će Honda svoj novi motor pojačati na 340 KS i 450 Nm okretnog momenta (ili tako nekako otprilike), što izgleda kao lovljenje stotke s finim okruglim brojem sekundi. Gotovo pa  je sigurno kako će se snaga novog modela isto prenositi na prednje kotače auta i biti u kombinaciji sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem.

 

Kako sve izgleda sada, taj novi Civic Type R vjerojatno gledamo već početkom ožujka u Ženevi. Prodaja se, pak, očekuje ipak u drugoj polovici 2017. godine. Ne može nitko reći da pored vizualnih izmjena možda ne nedostaje još koji dašak snage pod haubom, no očigledno je da Honda tom izvedbom želi zapečatiti i proslaviti kraj proizvodnje trenutnog Type R modela, jer i oni vjerojatno jedva čekaju snažniji i noviji koji ubrzo slijedi.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.