x

Honda i prozori osjetljivi na dodir!

Iako je većini modernih automobila centralna konzola „ukrašena“ ekranom osjetljivim na dodir, malo po malo traže se nova rješenja za postizanje interaktivnosti vozača s automobilom. Jedno od takvih rješenja dolazi iz Japana.

Jeste li znali da je prvi LCD zaslon osjetljiv na dodir predstavljen još davne 1986. godine u modelu Buick Riviera? Omogućavao je upravljanjem nizom funkcija kao što je na primjer odabir radio stanice. Iako je model na kojem je LCD predstavljen djelovao pomalo svemirski, ugradnja ovakve tehnologije označila je nešto sasvim novo u svijetu autoindustrije.

 

Revolucija se dogodila popularizacijom touch screena ilitiga po naški dodirnika, dirnika ili jednostavnije ekrana osjetljivog  na dodir ugradnjom istog na mobilne telefone. Autoindustrija je u toj prići za sebe vidjela veliku priliku i iste iskoristila, na našu radost, u gotovo svim modelima na ovakav ili onakav način.

 

Međutim, polako ali sigurno, ekrani osjetljivi na dodir postaju dosadni. Gotovo je nezamislivo pronaći neku tehnološki naprednu spravicu bez našeg dragog dodirnika. Kako bi situaciju malčice poboljšala, Honda se bacila na posao i sada nam predstavlja najnoviji izum, prozorsko staklo osjetljivo na dodir. Da, dobro ste čuli, prozorsko staklo automobila više nikada neće biti onakavo kakvim ga zamišljate sada.

 

Htjeli mi to ili ne, tehnologija nam kuca na vrata i sa sobom donosi brojne „svemirske“ inovacije koje će nam život, nadajmo se, promijeniti na bolje.  Počevši od sustava autonomne vožnje pa do električnih automobila, budućnost nam donosi sve i svašta. Međutim, jeste li ikada mogli sanjati da će vaš limeni ljubimac imati prozorsko staklo na kojem ćete moći upravljati različitim funkcijama? Iako su neki od proizvođača već davnih dana vjetrobran koristili za indikator brzine, nadolazeće opasnosti na cesti itd. što je povećalo kako sigurnost tako i doživljaj u vožnji, Honda je otišla korak dalje.

 

Ovako bi to trebalo izgledatifoto: CarBuzz

Ekipa s portala CarBuzz navodi kako je Honda iskoristila ideju Mazde o automobilima s 3D vjetrobranom, odnosno prozorskim staklima koja nude svašta nešto i razvila sustav koji prozorsko staklo pretvara u ekran na kojem vozač može upravljati funkcijama automobila. Međutim, zbog sigurnosnih razloga, Honda za sada ne planira razvoj ovakvog sustava koji će omogućiti „tipkanje“ po staklu u vožnji. Unatoč tome, sustav ima opciju koja vam omogućuje da se na prozorskom staklu pojavi virtualni štitnik od sunca.

 

Odlaze li automobili kakve poznajemo danas u prošlost?foto: CarBuzz

Hoće li i u kojoj će mjeri ova inovacija zaživjeti u stvarnosti pokazat će vrijeme. Ideja se čini odličnom i uz male modifikacije ovaj patent bi uvelike mogao promijeniti način na koji smo do sada gledali na prozorska stakla u autu. Zamislite samo situaciju u kojoj na vjetrobranu možete gledati svoju omiljenu seriju dok se vozite u svom novom autonomnom automobilu? Za neke neprocjenjivo, a za neke svetogrđe.

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.