x

Hrana koja popravlja raspoloženje i čini nas sretnima!

Dokazano je da hrana može utjecati na raspoloženje i da postoje namirnice koje povećavaju rizik od nastanka stresa i naglih promjena raspoloženja. Uvođenjem malih promjena u prehrambene navike možete puno napraviti za svoje fizičko i psihičko zdravlje.

Dokazano je da vam neke namirnice u tome mogu pomoći.

 

Blitva

 

Sadrži visok udio folne kiseline. Blitva je, kao i drugo zeleno lisnato povrće, odlična za popravljanje i prevenciju naglih promjena raspoloženja. Znanstvenici su otkrili da postoji povezanost između niske razine folne kiseline u tijelu i nastanka depresije, piše Centar zdravlja.

 

Tamna čokolada

 

Ako vam treba još jedan razlog zbog kojeg biste trebali početi konzumirati tamnu čokoladu, trebate znati da su brojna istraživanja pokazala da tamna čokolada, koja sadrži najmanje 60% kakaa, može smanjiti razine stresa i povećati osjećaj zadovoljstva.

 

Jaja

 

Jaja sadrže esencijalne masne kiseline koje su neophodne za pravilnu proizvodnju i oslobađanje serotonina. Niska razina serotonina je usko povezana s depresijom, tjeskobom, nesanicom i kroničnim umorom.

 

Bademi

 

Bademi sadrže niz hranjivih tvari, uključujući folnu kiselinu i magnezij. Magnezij je neophodan za adekvatno funkcioniranje mozga, a istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma depresije.

 

Leća

 

Leća je odličan izvor folne kiseline koja je neophodna za pravilno funkcioniranje mozga i prevenciju niza psihičkih i mentalnih stanja. Leća sadrži oko 90% preporučene dnevne doze folne kiseline, a odličan je izvor i aminokiselina koje su važne za pravilnu proizvodnju norepinefrina i dopamina.

 

Sjemenke bundeve

 

Nedostatak cinka može uzrokovati loše raspoloženje i povećati rizik od nastanka depresije. Sjemenke bundeve su odličan izvor cinka i za njih je dokazano da popravljaju raspoloženje i smanjuju rizik od nastanka depresije.

 

Zobena kaša

 

Zobena kaša je odlična za poboljšanje cjelokupnog mentalnog zdravlja. Sve to zahvaljujući brojnim hranjivim tvarima koje sadrži, uključujući i visoku razinu magnezija. Zobena kaša je također odličan izvor topivih vlakana koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi i na taj način pomažu u prevenciji naglih promjena raspoloženja.

 

Omega 3 masne kiseline

 

Manjak omega 3 masnih kiselina može biti vrlo loš za mentalno stanje. Istraživanja su pokazala da su omega 3 masne kiseline učinkovite u borbi protiv depresije. Neki od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina su laneno ulje, maslinovo ulje, orasi i masna riba.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.