x

Hrana koja vas zaglupljuje!

Možda ne znate, ali određene namirnice štete pamćenju i dobrom funkcioniranju mozga

 

„Previše šećera dovodi do slabe aktivnosti mozga i inzulin više nije sposoban pomoći moždanim stanicama učinkovito obraditi informacije i misli“

FAST FOOD

Većina djece i zaposlenih roditelja oslanja se na brzu hranu jer je relativno ukusna i jednostavna za pripremu. U stvari, sve što trebate je otići u najbliži drive – thru i u trenu imate kompletan obrok hamburger, krumpir, čips... Ali ako vam takav način prehrane pređe u naviku, svom tijelu stvarate - velike probleme. Prema britanskim istraživanjima, kod oko 4000 djece koja su se redovito od treće godine hranila brzom hranom, zabilježen je značajan pad inteligencije u srednjoj školi.

 

HRANA BOGATA ŠEĆEROM

Krafne, čokolade, bomboni – nabrajati možemo u nedogled. Ali znate li da ih je bolje izbjegavati ako želite smršaviti, ili rasturiti na nadolazećem ispitu? Osim što ćete se osjećati hiperaktivno sa svim tim šećerom u tijelu, ova hrana neće učiniti ništa dobro za vaše moždane funkcije. Istraživači sa sveučilišta UCLA provodili su eksperimente na štakorima i otkrili da se oni s visokom razinom šećera nikako ne snalaze u labirintu, dok se oni hranjeni fruktozom i omega-3 masnim kiselinama puno bolje snalaze i redovno pronalaze izlaz. Previše šećera dovodi do slabe aktivnosti mozga i inzulin više nije sposoban pomoći moždanim stanicama učinkovito obraditi informacije i misli.

 

ŽVAKAĆE GUME

Dok će neki vjerovati čudesnoj moći žvakaće gume da pomogne u minimaliziraju potrebe za hranom, ona dugoročno može imati negativan utjecaj na pamćenje. Istraživanje britanskih znanstvenika otkrilo je kako je kod ljudi su žvakali žvakaću gumu, prije i tijekom procesa pamćenja nekih informacija, došlo do kratkotrajnog slabljenja memorije.

 

MASLAC

Osim negativnog utjecaja na srce, konzumirajnje namirnica s visokim razinama zasićenih masti može ometati moždane funkcije. Zaključak se temelji na istraživanju Sveučilišta Harvard gdje su izvedena ispitivanja na velikoj skupini žena, koje su imale naviku konzumiranja hrane bogate zasićenim mastima u razdoblju od 4 godine. Rezultati testova funkcije mozga kod tih žena bili su znatno lošiji od onih žena koje su konzumirale namirnice bogate mononezasićenim mastima.

 

MALI UNOS UGLJIKOHIDRATA

Svatko zna da ugljikohidrati utječu na raspoloženje i rad mozga. Znanstvenici Tufts Sveučilišta otkrili su da su žene koje su izbjegavale ugljikohidrate u prehrani imale lošije rezultate na testovima pamćenja u usporedbi s osobama koje su imale uravnoteženu prehranu. Ovaj test uključivao je žene između 22 i 55 godina.

 

PRERAĐENA HRANA

Ludi ste za konzerviranom hranom? Ako je tako, pripremite se za ozbiljan pad mentalnih sposobnosti s godinama. Istraživači su otkrili da ljudi koji su često konzumirali namirnice bogate umjetnim okusima i aditivima, danas pate od lošeg pamćenja, problema s učenjem i loše koncentracije.

 

PRŽENA HRANA

Slanina, pommess frites i druga pržena hrana može biti zarazna, ali bi je trebalo izbjegavati, osim ako vam loše pamćenje ne smeta čak i u mlađim danima. Ove namirnice uništavaju zdrave živčane stanice u mozgu, što dovodi do niza zdravstvenih problema.

 

Izvor: kult.com.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.