x

Hrana koju možete jesti sedmicama nakon isteka roka!

Svakoga dana u brojnim kućanstvima baca se velika količina hrane, a nerijetko bacamo i onu koja sasvim dobro izgleda, no istekao joj je rok trajanja. Je li nužno odmah baciti hranu nakon isteka roka trajanja ili se ona može dulje jesti? Naime uz nekoliko trikova provjere, brojne namirnice, od povrća pa do začina i ribe, posve je sigurno konzumirati i nekoliko tjedana nakon isteka roka trajanja.

Prema nedavnom istraživanju, u Velikoj Britaniji godišnje se baci sedam milijuna tona hrane i pića u samo jednoj godini, što čini 19 posto kupljenih namirnica. Prema kampanji Love Food Hate Waste, mnogi iz hladnjaka bacaju sasvim dobre namirnice rukovodeći se isključivo navedenim rokom trajanja. Osim što je bacanje tolike hrane velika šteta, s druge strane, predstavlja popriličan trošak za svako kućanstvo. Chef i autorica kuharica Rose Prince za Daily Mail navodi listu namirnica koje je moguće jesti čak i nekoliko tjedana poslije isteka roka trajanja.

 

Rajčice

Ovo omiljeno povrće može se jesti čak i tjedan do dva nakon isteka roka trajanja, a stručnjaci navode da što su mekše i naboranije, to su boljeg okusa. Naime za razliku od većine povrća, rajčice tijekom stajanja postaju sve slađe, iako im mesnata unutrašnjost poprimi tamniju nijansu. Međutim ukoliko su vodenaste, sluzave ili pak na njima raste plijesan i imaju miris po alkoholu, bacite ih.

 

Riblji fileti

Fileti sirove ribe, poput bakalara i lososa, jestivi su i četiri tjedna nakon ulova, pod uvjetom da ih se drži u hladnjaku na temperaturi nižoj od pet stupnjeva. No iako su dobri za jelo, riblji fileti uslijed stajanja više neće imati tako dobar okus. Nerijetko je potrebno i do tri tjedna da riba dospije iz mora do supermarketa, a kako se na ambalaži često ne navodi datum ulova, važno je voditi brigu o tome. Bijela riba trebala bi biti poluprozirna sa sjajnom kožom, bez mirisa, a meso bi valjalo biti gipko, no čvrsto kada se pritisne. Ako je boja ribe mutna, a na mesu ostaje udubina nakon pritisaka te ima miris po sapunu, onda je bacite. Posebnu pažnju valja obratiti ako riba ima zelenu boju ili se osjeti miris amonijaka – taj miris dolazi od mliječne kiseline u raspadajućem mesu i to ni u ludilu nemojte jesti.

 

Sladoled

Čak i ako ga držite u zamrzivaču, sladoled ima iznenađujuće kratak rok trajanja. Razlog tomu je visok udio masti koji sprečava da se potpuno smrzne. Zbog toga će sladoled izgubiti svoj okus u roku od tri mjeseca. Ukoliko potamni ili poprimi kiseo okus, definitivno je vrijeme da ga bacite.

 

Pašteta i kobasice

Što se tiče prerađene hrane, ne smije se pretjerano riskirati te, prema savjetu stručnjaka, ne bi se trebala jesti više od jednog dana nakon isteka datuma roka trajanja. Prilikom prerade meso je izloženo bakterijama poput E. coli, Campylobacter ili pak listerije koje se nalaze u zraku te se razmnožavaju vrlo brzo, čak i kada je meso u hladnjaku. Ako prerađeno meso izgleda suho ili pak ima pljesniv rub, svakako ga bacite. Ako su pak kobasica ili hamburger ljepljivi i tamne nijanse, a ne glatki i sjajni, nemojte ih jesti.

 

Jaja

Jaja je najbolje iskoristiti unutar tri tjedna nakon isteka roka trajanja. Kako biste testirali je li jaje pokvareno, stavite ga u čašu vode. Ako pluta, znači da je pokvareno. Naime sa stajanjem veća količina zraka kroz mikroskopske rupice dospijeva unutar ljuske, a u isto vrijeme vlažan sadržaj počinje isparavati. Ukoliko jaje potone, to znači da je dobro za jelo.

Jesu li jaja dobra ili pokvarena, provjerite pomoću čaše vode

 

Jogurt

Jogurt se ponekad može jesti i dva mjeseca nakon isteka roka trajanja. Tijekom proizvodnje jogurt prolazi kroz proces mliječne fermentacije, metodu stabilizacije koja osigurava dulje trajanje svježeg mlijeka. Ukoliko na jogurtu uočite i najmanju trunku plijesni, koja se može pojaviti u svim duginim bojama, obavezno ga bacite. No ako nema plijesni, izgleda svježe te ima dobar okus, trebao bi biti sasvim siguran za jelo.

 

Brašno i začini

Začini poput čilija u prahu, paprike i ljute papričice mogu trajati i do šest mjeseci nakon isteka roka trajanja ukoliko su označeni natpisima koji upozoravaju da su ti začini sterilizirani u cilju ubijanja grinja. Naime mikroskopski kukci žive u suhoj hrani, kao što su brašno i začini, a ne mogu se vidjeti golim okom, ali njihovu prisutnost otkrivaju tragovi u obliku sitnih rupica. Grinje šire spore gljivica koje pak mogu izazvati svrbež i osip, stoga, ukoliko primijetite te tragove, radije bacite namirnice.

 

Piletina

Za razliku od ribe, piletina se vrlo brzo kvari. Svaku naznaku truljenja i kvarenja mesa ozbiljno shvatite te radije bacite to meso. Kako biste provjerili svježinu piletine, meso obavezno ponjušite, no tek nakon što ga operete pod mlazom vode jer neugodan miris može dolaziti iz samog pakiranja. Općenito, nemojte riskirati i jesti piletinu više od dan ili dva nakon isteka roka trajanja. Vrlo često se pileće meso nakon klanja stavlja u vruću vodu radi lakšeg čupanja perja, a to ubrzava rast bakterija, stoga je znatno sigurnije pileće meso kojemu se perje čupa pomoću voska.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.