x

Hrvatska: Na terenu su 384 vatrogasca, požare iz zraka gase kanaderi!

Još jedna besana noć u Splitu i okolici dok je na požarištima u Srinjinama, Žrnovnici, Podstrani, Strožancu i Splitu veliki broj gasitelja, ukupno 21 vatrogasna postrojba sa 384 gasitelja i 102 vozila, doznaje Hina u utorak rano ujutro od Županijskog vatrogasno-operativnog centra Split.

Kako se doznaje u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita, u 6,30 sati iz baze Zemunik uzletio je jedan kanader koji će uskoro stići na šire splitsko područje, dok će preostala dva uzletjeti oko 7 sati.

 

Osim brojnih vatrogasaca, sezonaca, vojnika i građana pomahnitalu vatru u Splitu i okolici od sinoć gase i pripadnici navijačke skupine Torcida, kojima bi se danas trebali pridružiti navijači iz Zagreba, Rijeke i Osijeka.

 

Na požarištima su izgorjele brojne kuće, neke su nagorjele, kao i gospodarski objekti i automobili. Dio stanovništva noćas je samovoljno napustio domove u ugroženim područjima, a smještaj su im pružili brojni Splićani koji ih primaju u svoje domove.

 

Najveći požar u novije vrijeme buknuo je u ponedjeljak 42 minute nakon ponoći u Tugarama. Potpomognut jakim vjetrom zahvatio je Srinjine, potom Podstranu, Jesenice i Strožanac, a dolaskom noći je preko tri gradske četvrti - Karepovca, Kile i Mejaša napao i Split.

 

Vatrogasci su nadljudskim naporima tijekom noći u Strožancu i Podstrani odbijali vatru od kuća, ali vjetar je bio nemilosrdan i zajedno s plamenim jezicima zahvatio sve što se našlo na putu.

 

Nebo nad Splitom još uvijek je sivo i nepregledno, baš kao i zrak kojim leti pepeo i sve je teže disati. Vjetar više ne puše, pa bi u suradnji s kanaderima požar uskoro mogao biti stavljen pod kontrolu.

 

Prijepodne u Split će stići premijer Andrej Plenković, koji će s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem održati radni sastanak. Svoj dolazak u Split najavila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će skratiti posjet Salzburgu zbog požara koji haraju Dalmacijom.

 

HAK javlja da je autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče u potpunosti otvorena za sve skupine vozila, no zbog požara su zatvorene brza cesta Solin-Klis u oba smjera, županijska cesta Žrnovnica – Srinjine i županijska cesta Mravinci - Žrnovnica. Na Jadranskoj magistrali između Lovrinca i Strožanca zbog požara se vozi naizmjence jednim trakom.

(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.