x

Huaxi: Najbogatije selo u Kini iz kojeg je zabranjeno otići!

Neboder od 72 sprata, helikopter taksi, tematski park i redovi luksuznih vila - ekstravagantnije selo od Huaxija smještenog u kineskoj provinciji Jiangsu sigurno ne postoji. Visok životni standard odvaja ovo mjesto od ostatka Kine, međutim, nejasan je način na koji je bogatstvo stečeno i kako se troši.

Huaxi se nalazi u provinciji Jiangs, a na ulazu u selo postavljen je znak na kojem piše ``Prvo selo pod nebom``. Poznato je po obilnim poljoprivrednim resursima i prekrasnim krajolicima.

 

Prije trideset godina Huaxi je bilo siromašno i zapušteno selo poput mnogih drugih kineskih sela, a u njemu je živjelo blizu 600 stanovnika. 

 

Wu Renabo, nekadašnji sekretar Komunističke partije, napravio je plan obogaćivanja, osnovao više od12 firmi i za pola stoljeća je siromašno selo pretvorio u bogatu regiju.

 

Huaxi danas ima blizu 2.000 registriranih stanovnika. Svi žive u identičnim vilama i imaju više od 143.000 dolara u banci. 

 

Mediji su interesovanje za ovo selo pokazali 2003. godine kada je objavljeno da je godišnji ekonomski prihod Huaxija 14,4 milijarde dolara. Godinu dana kasnije Huaxi je objavio da je prosječna godišnja plata njegovih stanovnika 17.717 dolara, što je 40 puta više nego prosječni prihodi u drugim kineskim pokrajinama.

 

Da bi pokazali svoju ekonomsku moć 2011. godine izgradili su neboder Hangig vrijedan 430 miliona dolara. Zgrada je visoka 328 metara.

 

Selo ima i transportno preduzeće, a za prijevoz svojih stanovnika koristi helikopter. Operater zrakoplovne kompanije Tongyong rekao je da svi stanovnici ovog sela u okolnim gradovima mogu biti za manje od 10 minuta.

 

Grad je također napravio tematski park u kojem se nalaze replike impresivnih spomenika poput Kineskog zida. 

 

Svaki od 2.000. stanovnika ovog sela ima više od 143.000 dolara u banci, a svaka porodica dobije automobil i vilu kada se doseli u Huaxi. 

 

Ipak, neki govore kako život u ovom selu i nije tako bajan kao što izgleda. Stanovnici Huaxija moraju raditi sedam dana u sedmici, najčešće u industrijskom sektoru. Stanovnicima je zabranjeno komunicirati s medijima i ne mogu napustiti selo, jer ako to urade gube svo bogatstvo. 

 

Kockanje i droga u Huaxiju su strogo zabranjeni, a klubovi i barovi ne postoje.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.