x

Humanitarna akcija udruženje 4. Decembar: Zaboravljeni borac Armije BiH Franc Ernest!

Francis Ernest, po rođenju Belgijanac, došao je u aprilu 1992. godine iz Hrvatske u BiH i stao rame uz rame sa borcima Armije RBiH. Franc, kako ga poznanici zovu, danas živi sam i zaboravljen od svih u selu Žežalovo kod Kiseljaka.

Još kao beba sa roditeljima je iz Belgije došao u Hrvatsku, gdje je odrastao i zasnovao vlastitu porodicu. Rat mu je sve oduzeo, roditelje, sestre, braću, suprugu, djecu... Otišao je na hrvatsko ratište, bio u Zengama, ali zbog zakona koji je donesen u Hrvatskoj, morao je, kao stranac, otići iz vojske. Došao je na slobodne teritorije oko opkoljenog Sarajeva i pridružio se Specijalnoj jedinici ŠVK Armije Republike Bosne i Hercegovine ( ARBIH ) Crni labudovi.

 

Franc je još prije rata u bivšoj Jugoslaviji bio pripadnik francuske Legije stranaca. Čim se je zaratilo u Hrvatskoj Franc se bez oklijevanja vraća u istu kako bi branio svoj grad Vukovar, svoj kučni prag i porodicu.

 

U tom paklu i vihoru rata Franc će izgubiti čitavu porodicu, i nakon pada Vukovara odlazi na brojna druga hrvatska ratišta, i životni put će ga dovesti u BiH, na herojski Igman.

 

Znajući šta je bilo u opkoljenom Vukovaru Franc se pridružio borcima ARBiH u borbama za spas glavnog grada BiH, herojskog Sarajeva.

 

U borbama oko Sarajeva kao pripadnik Crnih labudova biva dva puta teže ranjavan.

 

Nakon oporavka pridružuje se diverzantskim jedinicama 9.bbr koja je branila prostor slobodne teritorije općine Hadžići, herojske planine Igman, Bjelašnicu, Treskavicu, te puteve spasa za grad Sarajevo, Istočnu i Srednju Bosnu.

 

Nakon rata Franc je doživio sličnu sudbinu kao i mnogi borci ARBiH, zaboravljen od svih i prepušten sam sebi.

 

Francova sudbina je još teža. Zbog ranjavanja nije bio sposoban za rad, a kao stranac nije nikad riješio svoj status koji mu po zakonu pripada kao borcu i ratnom vojnom invalidu.

 

Franc ne posjeduje nikakve dokumente a samim tim on za ovu državu ne postoji, i upravo je to razlog kojim nadležne institucije pravdaju svoj nerad i nemar.

 

Bez ikakvih primanja skoro 20 godina preživljava zahvaljujući pomoći komšija, bivših suboraca i pojedinih humanitaraca.

 

Udruženje mladih 4. Decembar iz Hadžića, koje je nastalo u ratu već skoro dvije decenije pored redovnih aktivnosti bavi se i humanitarnim radom kojim pomaže socijalno ugrožene kategorije društva.

 

Ovo udruženje je između ostalog organizovalo brojne humanitarne akcije i koncerte za prikupljanje sredstava za liječenje i pomoć teško oboljelim sugrađanima, sa posebnim fokusom na demobilisane borce.

 

U više navrata ovo udruženje je pomagalo Francu, kako bi mu koliko-toliko omogučili život dostojan čovjeka.

 

Humanitarne akcije ovom zaboravljenom od svih, demobilisanom borcu ogledale su se u pomoći u hrani, odjeći, lijekovima, novčanim sredstvima, te čisćenju i uređenju trošne kuće , kao i nabavka osnovnog namještaja za stanovanje.

 

Zahvaljujući privrednicima, pojedinim ratnim komandantima, suborcima, boračkim udruženjima i pojedincima, ljudima velikog srca, koji pomažu rad udruženja sve ove godine, bili smo u mogučnosti da pomognem Francu i sličnim slučajevima.

 

Ipak smatramo da ovo nije trajno riješenje za Franca. Država je ta koja treba da riješi njegov status i da dobije ono što mu po zakonu pripada, te da mu vrati život dostojan čovjeka.

 

Ovom prilikom se za ovu ramazansku humanitarnu akciju pomoći Francu zahvaljujemo:

 

Auto Servis Dino Isić, TR Kelix Tarčin, gospodin Salko Birđo, Restoran Romanca Neđarići, Buregđinica Merđanović, Udruženje Boraca Crni Labudovi, gospodin Isić Hasan - Ukras, Pilana Klejton, Trgovina Inat Resnik, Stovarište Hodžić, Cafe Art, gospođa Almina Burzić Alađuz, Dupovac Mahir, Nerko Čorović, AD Delić Rakovica, Gorska služba spašavanja Rakovica, trgovina Muratović Rakovica, Elementara Repro Blažuj, Auto Otpad Fans Kobiljača, gospodin Zikrija Čović i ratni komandanti Salem Dupovac, Ejub Hujić, Sead Rekić.

 

Ovu humanitarnu akciju vodilo je udruženje 4. Decembar zajedno sa udruženjem Maloljetni borci ARBiH općine Hadžići.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.