x

ISPOVIJEST BRATA VELIKOG SRPSKOG GLUMCA: Mog brata je žena odvela u grob!

Ona je njega s klostridijom, ozbiljnom crijevnom bolešću, smjestila u starački dom, a ne u neku banju na liječenje. U monografiji „Vlastimir Đuza Stojiljković“ autora Zorana Jovanovića moj brat je izjavio da bi volio da ga sahrane na groblju u Ribarskoj banji. 

U tom mjestu nam je deda sahranjen, a roditelji su nam tamo bili učitelji - započinje svoju ispovijest Nenad Stojiljković (80), rođeni brat velikog srpskog glumca. On nam se javio nakon što je u Kuriru pročitao tekst u kome Vlasta Velisavljević otkriva kako su saznali gdje je Đuzu tajno pokopala supruga Dušanka, čime nije ispunjena njegova posljednja želja.

 

Držala ga kao u zatvoru

 

- Moj odnos s bratom i njegovom suprugom bio je korektan. A onda dolazi do njegove bolesti, o čemu me Dušanka nije obavijestila, a o tome saznajem u kafiću. Zovem je i pitam: „Zašto? „Njen odgovor je smiješan: ‚Đuza mi je rekao, pri čistoj svijesti, da ti ne kažem da ne bi nekome rekao.‘ Da je to laž, bilo mi je jasno, jer kod moždanog udara ni svijest ni govor više nisu čisti - prisjeća se Nenad.

 

Dušanka nije prihvatila ni njegov predlog da se Đuza liječi u Ribarskoj banji, i zbog toga prekidaju svaki kontakt.

 

- Predlažem joj da ga, u njegovom interesu, prebacimo u neku zdravstvenu ustanovu u kojoj bih ga ja iz Kruševca svakodnevno posjećivao.

 

Njen odgovor je da Beograd ne posjeduje tako nešto, a o Ribarskoj banji govori s gnušanjem. Zatim prekida komunikaciju i ja ne znam gdje je i šta se dešava sa Đuzom.

 

A onda saznaje da je Đuza prebačen u starački dom Lug, na nekoliko kilometara od Mladenovca.

 

- Što dalje od ljudi. Bojala se i iz samo njoj znanih razloga smatrala da ga treba izopštiti od prijatelja, obožavalaca i rodbine. Naravno, to je njen razrađeni scenario, koji će izvesti do kraja. Prebacuje ga sa ozbiljnom crijevnom bolešću, klostridijom, koja se ne liječi u staračkim domovima. Ali njen cilj i nije bio da se on izliječi, jer da je to htjela, mogla ga je poslati i u Beč - kaže Stojiljković.

 

Posebno ga boli što Dušanka tokom osam mjeseci gotovo uopšte nije obilazila supruga.

 

- Saznajem od sestara da ga vrlo rijetko posjećuje, već komunicira preko mobilnog telefona, čiji broj, naravno, ni meni nije dala. Odlazim konačno u taj dom Lug, ali na vratima čeka me upravnik, koji ne dozvoljava da vidim brata, naglašavajući da oni sa Đuzinom ženom imaju ugovor da ga niko ne može posjećivati - tvrdi Đuzin brat.

 

Tek pošto je zaprijetio da će dovesti novinare i policiju, dozvoljavaju mu da vidi Đuzu, ali samo na deset minuta.

 

- Nije teško pronaći odgovor zašto je Đuza proveo osam mjeseci sam u sobi s pogledom na tavan. Pa to je njen scenario. Kako neko može da završi s bolešću koju je imao a da je ne liječi? Uskoro je i stigao odgovor koji je mnoge ražalostio, ali možda ne i nju: Đuza je umro - kaže Nenad.

 

Bez dogovora s bližnjima

 

On dodaje da je njegov sin poslao Dušanki poruku da bi porodica voljela da Đuza bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana, na šta ona odgovara: „Pusti te seljačke fazone.“

 

- Krije ga i mrtvog od svih onih koji su ga voljeli - ubijeđen je brat velikog glumca.

 

Više od mjesec dana pokušavali smo da stupimo u kontakt s Dušankom Stojiljković, ali ona se nije javljala na nama poznate brojeve, niti smo je našli u stanu u kojem je živjela s Đuzom.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.