x

ISPOVIJEST MAJKE DJEČAKA KOJI JE ROĐEN SA 800 GRAMA: San nam je da David napravi prvi korak!

Kada je David Todorov iz Niša prije četiri godine došao na svijet tri mjeseca prije termina imao je svega 800 grama težine, 26 centimetara dužine, a ljekari su mu davali jedan odsto šanse da preživi put do Instituta za neonatologiju u Beogradu.

Ipak, dječačić je preživio i od tada traje borba ljekara i roditelja da mu poboljšaju zdravstveno stanje budući da je prevremeni porođaj ostavio teške posljedice. Davidu je konstatovan hidrocefalus, a potom i epilepsija, usporen psihomotorni razvoj, zaostajanje u razvoju (hipotrofija) - dijagnoze koje ne ostavljaju mnogo nade za normalan život. Dječak danas ne hoda, ne sjedi i ne govori, ali njegova majka Zorana Todorov ne gubi nadu da će ga jednog dana vidjeti kako pravi prve korake.

 

- David je rođen u 25. nedjelji trudnoće. Prevremeni porođaj je izazvao moj pad na ledu u februaru 2012. godine. Porodila sam se četiri dana kasnije, 18. februara. Kada se David rodio, imali smo sreću da se baš tada u Nišu održavao seminar Instituta za neonatologiju iz Beograda. Ljekari su čuli da je rođeno dijete sa 800 grama i da je preživjelo. Došli su u porodilište da me pitaju da li sam saglasna da ga vode na Institut. Odmah sam pristala. Tako je počela naša borba - počinje ispovest Zorana.

 

Iako se dječakova težina samo u toku transporta za Beograd smanjila na svega 630 grama, život je pobijedio.

 

- Dani i dani su se pretvorili u mjesece. Najzad smo doživjeli 2. avgusta 2012. da ga odvedemo svojoj kući. Išli smo na vježbe, ali mu se stanje pogoršalo zbog hidrocefalusa pa mu je dotorka Mirjana Raičević u oktobru ugradila šant u Tiršovoj. To je plastična cjevčica koja je moždanu tečnost sprovodila u stomak kako bi se smanjio pritisak na mozak. Poslije četiri mjeseca dobio je prvi epi-napad kod kuće - sjeća se Zorana.

 

Za operaciju je potrebno 10.000 eura i 2.500 eura za rehabilitaciju

 

Kako vrijeme odmiče, roditeljima je jedina misao kako da dječaku pomognu u poboljšanju zdravstvenog stanja i šta činiti da bi napravio prve korake.

 

- Neki ljekari misle da je njegovo stanje nepromjenljivo. Govorili su nam da se pomirimo sa tim. Ja, međutim, ne gubim nadu da će jednog dan prohodati. Znam da neće moći da igra fudbal, ali je za nas velika stvar da će moći da stoji na svojim nogama. Stupili smo u kontakt sa klinikom u Beču na kojoj se radi transplantacija matičnih ćelija, što bi moglo da pomogne da prohoda. Zahvat samo zakazali za 28. jul a nakon toga 15. avgusta ima zakazanu rehabilitaciju u Renoni u Slovačkoj. Naravno, ako uspijemo da obezbijedimo novac jer smo i suprug Darko i ja nezaposleni, ja brinem o sinu a on radi povremene poslove na građevini kako bismo se izdržavali. Za operaciju je potrebno 10.000 eura i 2.500 eura za rehabilitaciju pa nam je jedina nada da putem humanitarne akcije prikupimo sredstva. Vaše malo nama puno znači - veli Zorana.

 

Kako pomoći

 

- Potpisali smo ugovor sa fondacijom „Budi human“ kako bi se za Davida prikupila pomoć od 7,8 miliona dinara, od čega će 12.500 eura biti upotrijebljeno za plaćanje prve operacije i rehabilitacije, a ostatak novca, koliko se sakupi, za naknadne rehabilitacije - objašnjava Zorana.

 

Pošaljite SMS 154 na 3030

 

Uplate na račun

 

Dinarski: 160-445360-74

 

Devizni: 00-540-0001534.5

 

IBAN: RS35160005400001534540

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.