x

IZBJEGNITE TROVANJA: Prepoznajte staro i pokvareno meso!

Koristitie sva svoja osjetila i zdrav razum prilikom kupovine mesa u trgovini.

Bolesti povezane s hranom kao što su salmonela i E. coli odgovorne su za milijune trovanja diljem svijeta. Trovanje hranom vrlo je često posljedica pokvarenog mesa. Šokantna je činjenica da čak i svježe meso može biti otrovno, a šanse za obolijevanje veće su što je ono starije. Stoga vam donosimo upute uz koje ćete vrlo lako moći otkriti je li meso koje ste kupili u potpunosti zdravo.

 

Obavezno provjerite datum otisnut na ambalaži

 

Iako je teško za povjerovati, prodaja mesa kojem je istekao datum trajanja nije zabranjena. Obavezno provjerite ambalažu i ako je meso i dan starije od datuma na ambalaži, nikako ga nemojte kupiti bez obzira na to koliko niska bila njegova cijena.

 

Provjerite koje je boje meso

 

Datum roka valjanosti nažalost nije i pokazatelj je li meso pokvareno ili nije. Ispravno meso peradi može biti od plavo-bijele do žute boje, a ispravna sirova svinjetina je sivo-roza, dok boja mljevenoga mesa može biti varljiva. Boja sirove junetine često se povezuje sa žarko crvenom bojom, no to može biti varljivo. Cvenkasta boja nije prirodna boja svježe govedine, a do nje dolazi zbog doticaja mesa sa zrakom. Meso starijih životinja bit će tamnije nego kod mlađih životinja.

 

Miris mesa

 

Najispravniji način kojim ćete utvrditi je li meso ispravno jest da provjerite njegov miris. Ako miriše neugodno, onda vjerojatno nije za jesti. Sirova perad ima karakterističan miris kad se počne kvariti. Trgovine često znaju koristiti ugljični monoksid kako bi meso imalo prilično crvenu boju, čak i nakon kvarenja. Stoga je miris siguran pokazatelj o kakvom se mesu radi.

 

Dobro pogledajte meso koje kupujete

 

Loše i neispravno meso često ima sluzavu teksturu, što je znak množenja bakterija. Nedovoljno kuhano meso predstavlja opasnost za organizam jednako kao pokvareno meso. Kuhajte meso ili ga dobro ispecite kako bi mogućnosti za bolesti bile što manje.

 

I još jednom vas podsjećamo, datum istaknut na ambalaži nije uvijek najtočniji pokazatelj. Koristite sva svoja osjetila i zdrav razum prilikom kupovine mesa u trgovini.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.